EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Преглед на печата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата

mail10:10 | 04.05.2015прегледи 1013 коментарикоментари 0


Националната агенция за приходите не е събрала 746 милиона лева, които граждани и фирми дължат на съдебната власт, съобщава ПРЕСА. Огромната част от дълга е натрупан през последните десет години, но за НАП събирането на парите на третата власт не е приоритет, отбелязва изданието, цитирайки писмо на шефа на агенцията Бойко Атанасов до главния секретар на Висшия съдебен съвет Димитър Тончев. Едва десет процента от приходите може да бъдат събрани, а сумата от неплатени такси, глоби и разноски е равна на почти два годишни бюджета на системата, допълва ПРЕСА.

На фона на липсващи средства за инфраструктура седемнадесет милиона лева са похарчени за построяването на граничен път, който Гърция не довършва вече двадесет години. Отсечката, която трябва да свърже Рудозем с Ксанти, се руши, без да е използвана, пише 24 ЧАСА.

Ден след демонстрациите в страната с искане за максимално наказание на акушерката, пребила 4-дневно бебе, вестник МОНИТОР публикува интервю със заместник-директора на първа АГ болница "Св. София“ Валентина Григорова, която предупреждава, че "ако не се вземат мерки, не е ясно кой ще влиза в родилните зали след десет години“. Причината за това е "унизително ниското“, по думите й, заплащане на акушерките.

"Англия дава 40 лева на час на наши медсестри“, пише в заглавие на ТРУД. "Работи се на смени по 40-42 часа седмично“. Работният ден у нас ще бъде с продължителност до 12 часа според проект за промени в Кодекса на труда, подготвен от социалния министър Ивайло Калфин, пише пише същият вестник. Проектът предвижда повече гъвкавост на работното време, допълва изданието.

Хиляда лева средна заплата ще вземат медицинските сестри у нас през следващата година, твърди СТАНДАРТ. Почти двойният скок на възнагражденията е сред най-спешните мерки на здравното ведомство, обявява в интервю за вестника министър Петър Москов.

ПРЕСА пише още за плановете на Москов. С промени в Закона за лечебните заведения здравният министър иска да получи правото да закрива или преструктурира болници. Нови болници ще могат да отварят врати само след разрешение от министерството.

Едва 12 процента от учените в БАН са под 35-годишна възраст, изтъква СЕГА. Подобен е делът на младите преподаватели и в два от най-големите ни университети - Софийския и УНСС. Според вестника данните от доклада на БАН, приет от парламентарната просветна комисия, са резултат от липсата на адекватна държавна политика за задържане на младите хора. Основната заплата на за млад учен е 440 лева, а за професори - 750 лева.

Матурата ще бъде вход в 41 от общо 52 висши училища, пише МОНИТОР. Така за поредна година се потвърждава тенденцията, че преобладаващата част от университетите ще признават оценката от държавно-зрелостния изпит при кандидатстване за прием. Сред малкото висши училища, които не приемат студенти с оценка от матура, са тези по изкуства и спорт, отбелязва МОНИТОР./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg