EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Преглед на печата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата

mail09:40 | 28.01.2015прегледи 838 коментарикоментари 0


В навечерието на евродоклада за правосъдието и вътрешния ред у нас „Българите писаха двойка на съдебната власт“, пише КАПИТАЛ DAILY във водещия си материал. „Над 96 процента от българските граждани определят корупцията и организираната престъпност като сериозен проблем на съдебната система, а 78 процента искат европейският мониторинг да остане“, пояснява изданието, цитирайки проучване на Евробарометър.

Водещото заглавие на МОНИТОР гласи „Къдроглав пеликан ни донесе птичи грип“. „Ферми поставени под надзор, забраняват лова на пернати заради болестта“, съобщава изданието.

„Българската здравна система е сред най-лошите в Европа“, констатира СЕГА, като се позовава на индекса на европейския здравен потребител за 2014 година. „Държавата ни е на 30-о място от общо 37 изследвани страни и запазва резултата, постигнат през 2013-а“, допълва изданието. Темата е водеща и за ТРУД, който отбелязва, че България е „на дъното по здравни услуги. Отделяме най-малко пари за здраве, под масата повече плащат само гърците“, сочи вестникът.

„Частна клиника наема килъри“, пише СТАНДАРТ в челното си заглавие. „Войната между частни клиники в Пловдив опря до килъри, стана ясно след ареста на местния бизнесмен Атанас Червенков-Райфъла. Според полицията собственикът на медицински център е поръчал убийството на свой пряк конкурент в бизнеса с частни линейки, посочва изданието.

ПРЕСА коментира предложението мъжете и жените да се пенсионират не само на еднаква възраст, но и с еднакъв осигурителен стаж - 40 години. Авторството на идеята е на Христина Митрева - съветник към КНСБ и бивш управител на Националния осигурителен институт. Сега, за да излязат в пенсия, мъжете трябва да са навъртели 38 години стаж, а жените - 35. Експерти и депутати смятат, че новата идея е абсурдна и че ще предизвика остро недоволство, отбелязва ПРЕСА.

Първото решение за пенсионната реформа, по което експертите и политиците са постигнали съгласие, е за ново пресмятане на индивидуалния коефициент, пише 24 ЧАСА. В момента коефициентът се пресмята, като средногодишният доход на човек се раздели на средния осигурителен доход за съответната година. В новата формула вече ще се ползват месечният доход и средният осигурителен доход за месеца. Според Николай Николов, съветник на вицепремиера Ивайло Калфин, по този начин конкретният принос ще се отчита по-справедливо. Хората с редовни и високи вноски обаче ще пострадат, предупреждават експерти.

КАПИТАЛ DAILY бие тревога за „пореден опит на държавни институции да наложат цензура“ по темата за Корпоративна търговска банка. Повод за тревогата е информацията, че прокуратурата е разпоредила проверка срещу вестник „Капитал“ заради публикация, в която са изнесени заключенията на независимите одитори за реалното състояние на КТБ. Сигналът до държавното обвинение е подаден от Нели Кордовска, ръководител на управление „Банков надзор“ в БНБ.

Държавата иска да приватизира дружеството „Аудио-видео Орфей“, оценено на 120 милиона лева заради имотите си, разположени предимно в столичния квартал „Бояна“ и на територията на природен парк „Витоша“, пише 24 ЧАСА. В тазгодишната програма за приватизация е включено и дружеството в Казанлък, което държи оръжейните лицензи. Няма да се продават обаче ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“, съобщава вестникът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg