EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

По-дълъг платен отпуск по майчинство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-дълъг платен отпуск по майчинство

mail10:00 | 27.04.2015прегледи 910 коментарикоментари 0


Увеличаване на платения отпуск по майчинство за многодетни работещи родители и въвеждане на широк диапазон на гъвкавото работно време, предвиждат промени в Кодекса на труда, разработени от екипа на министър Ивайло Калфин. Промените са свързани с политиката на министъра за насърчаване на работещите родители. „Промените насърчават раждането на повече деца и подкрепят отговорното родителство. Чрез тях даваме възможност на хората да планират по-добре времето си, което ще се отрази особено добре на хора, които гледат малки деца или възрастни вкъщи. По този начин, член от семейството може да окаже повече внимание и грижи за децата или родителите си, в случай на нужда“, обобщи преимуществата на предстоящите промени в КТ министър Калфин.
Новият момент при установяването на работно време с променливи граници е, че работодателят има възможност да определя в рамките на няколко часа от деня задължително присъствие за работника, а останалата част от работното време работникът или служителя планира сам. Необходимо ще е в края на всяка работна седмица да са налице 40 изработени часа. „В момента има възможност за гъвкаво работно време, но има ограничения от това, че всеки трябва да предупреди работодателя и да си установи работно време в рамките на плюс-минус два часа всеки ден от установеното работно време“, каза министър Калфин. Той разясни идеята в някои от дните работникът да може да присъства на работното място минималното определено време като има грижата в определени рамки да си отработи пълното седмично работно време. „Тази практика е широко разпространена в Европейските институции, като разбира се, това може да става със съгласието на работодателя и само там, където производствения процес го позволява. Когато има извънредни обстоятелства, работодателят ще запази възможността да изисква от работещия да присъства на работното си място и извън посочените няколко задължителни дневни часове“, подчерта още той.

Предложението за право на отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст, независимо от поредността на детето, цели уеднаквяване на продължителността на отпуска за майчинство за четвърто и следващо дете с този за първо, второ и трето дете. В резултат от предложената промяна правото на платен отпуск за майчинство за четвърто и следващо дете ще бъде в размер на две години, а не на година и половина, както досега. Поради това отпада необходимостта от 6-те месеца неплатен отпуск, на който имаха право такива майки.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg