EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Подкрепа за МСП в Бургас & Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подкрепа за МСП в Бургас & Варна

mail11:34 | 31.08.2015прегледи 1466 коментарикоментари 0


Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, евродепутатът от ГЕРБ (ЕНП) Ева Паунова и кметовете на Бургас Димитър Николов и на Варна Иван Портних организираха конференции на тема "Възможности за насърчаване на малкия и среден бизнес в Бургас и Варна". На конференциите бяха представени приоритетите за подпомагане на фирмите по европейските програми и възможностите директно от Брюксел. Агенцията разясни за създаването на собствена регионална мрежа и центрове за реално подпомагане и развитие на бизнеса по места.

Бургас
Малкият и среден бизнес вече започва да получава директна информация по места в страната за чуждите пазари и какво се търси като продукция, стоки, услуги или партньори. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева при откриването на конференция „Възможности за насърчаване на малкия и среден бизнес в Бургас“, която се проведе в местния „Бизнес инкубатор“.
Търговските представители на България зад граница след като подадат информация към Агенцията за малки и средни предприятия за чуждите фирми и за нуждите като стоки, продукти, услуги или поддоставчици, които се търсят в България, вече ще се разпраща на регионалните представители. От своя страна регионалният офис на агенцията ще я изпраща веднага и директно на фирмите, обясни Захариева. Това ще важи и за Бургас, където тя представи първия регионален ръководител Тодор Илиев.
Общината предоставя офис в местния бизнес инкубатор, каза кметът Димитър Николов. Офисът ще обслужва местните малки и средни компании в Бургас, които са около 16 000. Според него фирмите не са добре информирани какви възможности има по оперативните програми за реализиране на проекти и финансиране.
Искаме да направим мрежа за малките и средни компании в цялата страна, подчерта евродепутатът Ева Паунова. Целта е да получават информация за финансиране, сътрудничество, търсене на нови пазари и кредитиране, допълни тя. Евродепутатът Мария Габриел обясни, че се цели като цяло премахването на административната тежест. Ева Паунова похвали администрацията на община Бургас като много добра и работеща с бизнеса.
Държавата ще получава и обратна връзка за нуждите на фирмите и към кои сектори да насочи усилия за подпомагане, каза зам.-директорът на ИАНМСП Никола Стоянов. Регионалният офис в Бургас ще запознава компаниите с възможностите за участие в търговски мисии в чужбина, изложения и панаири. Съответно това да доведе до повишаване на износа им на стоки и услуги на външните пазари.

Варна
По оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ искаме да започнем да финансираме участието на малки и средни фирми в панаири и изложения, които се провеждат в България. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева при откриването на конференция „Възможности за насърчаване на малкия и среден бизнес във Варна“. Финансирането на участието в изложения и панаири в България ще стане по новия проект на агенцията, с който тя ще кандидатства за средства по оперативната програма през следващата година. Това ще се отнася до фирми, които все още нямат готовност да ходят на подобни събития в чужбина, подчерта Мариета Захариева. Досега агенцията подпомага българските компании, които посещават само изложения, панаири и търговски мисии зад граница.
Зам.-директорът на ИАНМСП Никола Стоянов допълни, че се предвижда в новия проект още да бъде включено и подпомагането на чужди компании да идват на търговски мисии у нас и директно да посещават предприятията с цел насърчаването на българския износ. Агенцията за малки и средни предприятия ще създаде регионална мрежа с цел да се достигне директно до бизнеса, обясни евродепутатът от ГЕРБ (ЕНП) Ева Паунова, която подкрепя инициативата. Предвижда се създаването на 6 регионални офиса. Те също ще работят и за връзка на големите компании с по-малките, които могат да бъдат техни поддоставчици, подчерта Ева Паунова. Според нея работещите малки и средни фирми от своя страна могат да подпомагат стартиращите предприемачи.
Мариета Захариева представи регионалния мениджър на агенцията във Варна – Николай Петканов, който идва от бизнеса. Зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев изтъкна, че се надява чрез местния офис да бъдат открити нови външни пазари за малките и средните предприятия от областта.
 


Тагове: Бургас, Варна, МСП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg