EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пловдив официално обявен за културна столица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив официално обявен за културна столица

mail10:00 | 22.05.2015прегледи 804 коментарикоментари 0


По време на срещата на Съвета на министрите на ЕС в Брюксел, беше официално гласуван статутът на Пловдив и италианския град Матера като Европейски столици на културата през 2019 година. На срещата присъстваха кметът на град Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кметът и председател на Управителния съвет на фондация “Пловдив 2019“ - Стефан Стоянов, както и изпълнителният директор на фондацията Валери Кьорленски.
Концепцията „Заедно“, с която Пловдив спечели престижната титла, обединява хора от различни поколения, етноси, вероизповедания, с различни професии и единна визия за културното развитие на града и целия Южен централен район на България. Проектът за обновяване на „Капана“ и връщането му в активния градски живот като зона за изкуство и култура е от първите дейности, с които стартира реализацията на тази програма още по време на подготовката за кандидатурата през миналата година. „Капана – квартал на творческите индустрии“ е дългогодишен проект, който ще привлече и засели една от централните, но неоживени части на града с представители на творческите индустрии от Пловдив, страната и чужбина, като предостави благоприятна и стимулираща среда за тяхното развитие. Дейностите по проекта ще имат за цел да съхранят, реставрират и изследват това емблематично за историята на града място.
В надпреварата Пловдив се отличи с реалистичен бюджет, оригинални проекти, както и с много силна артистична програма, която ще допринесе за културното развитие на града и региона. Журито на конкурса от 13 български и чуждестранни специалисти беше силно впечатлено от идеите, положителните отзиви и бързите темпове, с които те се развиват. В състезанието за престижната титла от България се съревноваваха също и София, Варна и Велико Търново.
В богатия афиш на Пловдив през тази година предстоят множество събития, като още през лятото ще се проведат оперният фестивал на Античен театър „Opera Open“ /19 юни – 22 юли/, „One Design Week“ /19 – 28 юни/, Международен фолклорен фестивал /3 - 8 август/, „Sreet Masters“ /24 -27 юни/, „Пловдив чете“ /8 – 14 юни /, „Пловдив танцува“ /6 юни/, „Международен фестивал на камерната музика“ /10 – 22 юни/, „Филмови нощи във Филипополис“ /1- 30 юли/, „Театрална панорама на комедиите“ /3 юни – 30 септември/ и др.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg