EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Плевнелиев: Развитие & растеж чрез инфраструктура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев: Развитие & растеж чрез инфраструктура

mail16:40 | 22.10.2014прегледи 1829 коментарикоментари 0


Свързаността е предпоставка за постигането на развитие и икономически растеж, както на национално, така и на регионално и глобално ниво. Това е била общата позиция на участниците в Десетата среща на високо равнище на АСЕМ, съобщи пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. Държавните и правителствени ръководители са определили като общ приоритет модернизацията и развитието на транспортната инфраструктура, която свързва Европа и Азия, чрез изграждането на скоростни железопътни линии, модернизирането на пристанища и летища, посочи още държавният глава.

„България може да има огромна роля в този процес със завършването на магистралата от Турция до Сърбия, с разширяването на възможностите на българските индустриални зони и построяването на скоростна железопътна линия до Истанбул“, подчерта президентът. Според държавния глава това дава възможност на страната ни да се позиционира на пътя на търговията между Европа и Азия, която е и най-големият търговски партньор за европейските държави. Интерес към последващо задълбочаване на сътрудничеството с България са заявили в рамките на форума премиерите на Китай, Виетнам, Сингапур и други държави.

Възможностите за сътрудничество в производството на храни и между клъстерите в сектора на високите технологии между България и Сингапур е бил във фокуса на срещата на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Сингапур Ли Сян Лун. Сингапур е сред водещите държави в развитието на високите технологии, а България работи все по-интензивно в тази посока и се утвърждава като център на IT технологиите в региона на Югоизточна Европа. Страната ни е една от първите държави, установили дипломатически отношения с независим Сингапур и съществува значителен потенциал за тяхното развитие чрез обмен на бизнес делегации и провеждането на съвместни бизнес форуми, особено в областта на малките и средни предприятия. Президентът Росен Плевнелиев изрази и подкрепата на България за ратифицирането на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Сингапур.

В рамките на участието си в работата на АСЕМ президентът Плевнелиев е разговарял и с много от европейските си колеги, които са изразили подкрепата си за създаването на стабилно българско правителство и са споделили опита на своите държави. „В България има силна политическа воля за формирането на правителство и начинът да се постигне това не е в преговорите за постове, а с обединението около ясна програма за действие“, посочи държавният глава. Росен Плевнелиев подчерта, че народът не очаква повече месии и спасители, а иска утвърждаване на демокрацията и работещи институции. „Коалиционната култура е част от нея. Можем да я постигнем само когато знаем, че тя стъпва на силни и ясни принципи, да отговорим какво смислено искаме да свършим за държавата, а не кой какви постове ще получава“, категоричен беше президентът.

В отговор на въпрос Росен Плевнелиев отбеляза, че кризата в Украйна, както и ескалацията на напрежение в Близкия Изток, също са били обсъдени по време на форума. Президентът изрази надеждата си за постигането на устойчиво решение на украинската криза чрез диалог и изпълнение на споразумението от Минск. „Това, което силно ме притесни от днешните речи на европейските политическите лидери, както и на Руската федерация, беше различната оценка за това върху какво базираме оттук нататък действията си, защото се говори за върховенството на правото и за правовата държава. Има съвсем различни оценки кое решение е базирано на върховенството на правото и кое не“, заяви държавният глава. Президентът отбеляза и че за съжаление позициите и на двете страни в конфликта са много категорични и продължават да се раздалечават.

„В огромното си мнозинство държавите-членки на ООН посочиха с ясни и категорични доводи, че проведеният референдум в Крим е незаконен“, добави Росен Плевнелиев и изрази опасенията си от съществуващата възможност украинската криза да се превърне в поредния „замразен конфликт“ в Европа./president.bg
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg