EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

План Б: Южен поток заобикаля Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

План Б: Южен поток заобикаля Сърбия

mail06:57 | 25.08.2014прегледи 2038 коментарикоментари 0


Ако България, която под натиска на ЕС замрази своите дейности по изграждането на "Южен поток", докато проектът не изпълни законовите условия на Европейската комисия, накрая се откаже от неговото изграждане, този газопровод, според руския портал "Взгляд", би могъл по съвсем друго трасе напълно да заобиколи Сърбия, съобщава белградският вестник "Политика". Руските медии пишат, че този газопровод би могъл да промени трасето си и вместо да върви през България, Сърбия, Унгария и Словения, както първоначално бе планирано, да отива в Италия и Австрия през Турция и Гърция, пише белградският вестник. "Газпром" всъщност има "план Б" в случай, че България продължи да спъва изграждането на газопровода "Южен поток", отбелязва "Политика".

От друга страна руски източници посочват, че турският път е нежелан не само защото е много по-дълъг, но и защото с този "план Б" биха се изгубили страни, през които "Южен поток" трябва да премине - Сърбия и Унгария, което за тях е недопустимо, пише белградският вестник. Вестникът отбелязва, че българският министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов преди два дни е наложил пълно спиране на всички работи по "Южен поток", докато проектът не изпълни законовите условия а Европейската комисия. Европейската комисия на 3 юни поиска от България да отложи началото на изграждането на "Южен поток" заради нарушаване на правилата на ЕС за енергийния пазар, припомня "Политика". Никой от сръбските официални лица вчера не пожела да коментира "план Б" за "Южен поток", а повечето от онези, които са включени в цялата работа, са изненадани от информацията, че изобщо съществува "план Б", в който Сърбия я няма, пише "Политика".
Източник на "Политика", близък до правителството, смята, че България сега има много по-големи проблеми от това да се занимава с "Южен поток" и че те няма толкова лесно да се откажат от първоначалното трасе, тъй като те са главният център на този руско-европейски газопровод, пише белградският вестник.

Хипотеза на гръцките медии

Информацията засега е само медийна, но някои експерти в Атина считат, че е възможно "Газпром" да промени трасето на "Южен поток" след блокирането на проекта от страна на София, съобщава кореспондентът на БНР в Гърция. Според гръцките кореспонденти от руската столица има и резервен план, ако не се реализира проектът през България. Тогава трасето на "Южен поток" ще минава през Турция и Гърция към Италия и Австрия.
Информацията се приема като възможна, но при условие че гръцкото правителство се съгласи да участва в такъв проект. Трудно ще се постигне споразумение с Брюксел, допълват експерти.
Има вероятност това да се случи едва след извънредни парламентарни избори, които по предварителни проучвания досега вероятно ще спечели лявата опозиционна партия СИРИЗА. Нейният лидер Алексис Ципрас е известен с проруските си настроения. Политически коментатори дори свързват последното му посещение в Москва именно с ангажимент за реализиране на руския енергиен проект през Гърция.
 


Тагове: Сърбия,
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896