EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Петкова-Новак: Хъб във Варна, документи за "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петкова-Новак: Хъб във Варна, документи за "Южен поток"

mail14:30 | 19.12.2014прегледи 1565 коментарикоментари 0


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря по телефона с руския си колега Александър Новак, съобщи МЕ. Министър Петкова е запознала руския министър с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта "Южен поток". За България това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода, отбелязва тя. Петкова била категорична, че проектът трябва да се реализира при спазване на европейското законодателство.
Министър Петкова е представила пред руски министър предложението за изграждане на газов хъб на територията на страната в контекста на българската позиция, свързана с "Южен поток". Както е известно, идеята на правителството е да бъде изграден такъв разпределителен център край Варна - там, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода "Южен поток". Тази идея беше представена и пред Европейската комисия от премиера Бойко Борисов при посещението му в Брюксел.
От своя страна министър Новак казал, че до момента Русия не е получила официално предложение от ЕК за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа. Той подчерта необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода. Министър Петкова поясни, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.
Въпреки заявеното от президента Путин намерение за спиране на проекта, до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция, коментирала Петков, като пояснила, че това е важно за България, особено в контекста на стратегическото партньорство между двете страни в областта на енергетиката.
Двамата министри се съгласиха, че задълбочаването на диалога по тези въпроси е от ключово значение за изясняване на всички аспекти по проекта и реализацията му в интерес както на Русия, така и на ЕС. В края на разговора министър Новак получи покана от министър Петкова да посети България в удобно за него време и разговорите по тази и други теми от взаимен интерес да продължат.

 

 

 


 


Тагове: Петрова, Новак
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg