EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пари по ос 1 и 3 на ОПРР през септември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пари по ос 1 и 3 на ОПРР през септември

mail06:00 | 24.07.2014прегледи 3577 коментарикоментари 0


"Надявам се в края на септември средствата по първа и трета оси на ОП "Регионално развитие" да бъдат пуснати. В постоянен контакт сме с представителите на ЕК и целта, около която се обединихме е обща - да усвоим средствата по програмата навреме, като не допускаме нередности и имаме сигурна система за управление и контрол", каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след проведената вчера поредна среща с генералния директор на ГД"Регионална и градска политика" в ЕК Валтер Дефа.
В Брюксел Терзиева отново разговаря с Дефа във връзка с казуса с временно спрените плащания по приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" и приоритетна ос 3 "Устойчиво развитие на туризма" по Оперативна програма "Регионално развитие", се посочва в съобщение на регионалното министерство.
Пред журналисти в белгийската столица регионалният министър съобщи, че плащанията към бенефициентите по проекти по оперативната програма не са спирани.  На срещата с Валтер Дефа Терзиева още веднъж е представила българската позиция и предприетите от Управляващия орган действия по констатациите, визирани в писмото на ЕК в началото на месец юни. Терзиева е подчертала, че българската страна все още не е получила одитния доклад, така както е изискването, заложено в чл.91/1.а от Регламент 1083/2006. "Въпреки това вече сме подобрили процедурите и контролните листове, свързани с контрола при възлагането на обществените поръчки", обясни
министърът, цитирана в съобщението, и беше категорична, че необходимите стъпки са предприети, остава самата процедура, свързана с връчването на одитния доклад, да бъде изпълнена.
"Получих уверение от г-н Дефа, че до няколко дни ще разполагаме с одитния доклад, за да се запознаем с конкретните констатации и да започне истинската процедура по доклада", обясни Терзиева.
Тя съобщи, че директорът на ГД "Регионална и градска политика" я е уверил, че към България няма по-различно отношение отколкото към всяка друга държава.
Терзиева е предложила на Валтер Дефа следващата седмица да се направи техническа среща с одиторите, които ще обучават представителите на УО и бенефициентите, като се разпише точен график, какви действия ще предприеме Управляващият орган по извадките и времето на мисията на одитните органи, за да има яснота, кога ще приключат процедурите.
В Брюксел министърът на регионалното развитие е провела и телефонен разговор с евро комисаря по регионалната политика Йоханес Хан. Пред него Терзиева е поставила няколко основни въпроса - получаването на одитния доклад в най - кратки срокове; възможността за поетапно пускане на средствата по ОП "Регионално развитие" и гарантиране за България на средствата по програмата след пускане на плащанията по първа и трета оси.

 


 


Тагове: ОПРР, пари, ос
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg