EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Още скандални подробности за ТПТИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още скандални подробности за ТПТИ

mail13:45 | 03.05.2016прегледи 1008 коментарикоментари 0


Споразумението за Трансатлантическа търговия и партньорство между ЕС и САЩ не само ще премахне ограниченията за пазара, но и ще предотврати налагането на стандарти и правила, които възпрепятстват търговията. Това може да доведе до американско влияние върху европейското законодателство и редица критици на сделката вече предупреждават за опасностите от частично обезсилване на парламентите в Европа, пише баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
С помощта на "регулаторно сътрудничество" Брюксел и Вашингтон ще хармонизират стандартите си. На първо място тези, които възпрепятстват търговията. Нито един закон, екологично съображение или правило за защита на потребителите няма да бъде приемано, ако не получи одобрение от партньорите. Така американците ще имат думата, когато европейците правят закони. Дори по отношение на хладилниците.
Експертна комисия с представители на двете страни по договора ще получат компетенции за внасяне на промени в законодателството или споразумението, без при това те да се нуждаят от допълнителна политическа санкция. Критиците алармират, че това може да доведе до частичното обезсилване на парламентите.
Ясно е, че преговарящите по ТПТИ желаят налагането на подобно "регулаторно сътрудничество". То ще оправдае безсмислените двойни проверки, които в противен случай трябва да бъдат осъществявани от двете страни на Атлантическия океан. Целта е по този начин е да бъдат премахнати "ненужно тромави, двойни или различни регулаторни изисквания", става ясно от съответната глава на проектодоговора.
Що се отнася до Съединените американски щати, то тогава новите правила ще бъдат развивани и налагани при "прозрачност". Не само текстовете на предложените закони и подзаконови актове трябва да бъдат видни за целия свят, но и обясненията защо те трябва да бъдат въведени, включително чрез представяне на "научен и технически анализ".
Но има и противоречия. В главата за регулацията Брюксел и Вашингтон имат различни възгледи по отношение на оценката на въздействието на новите правила. Американците настояват разходите и ползите да бъдат пресметнати, ако е възможно, заедно със социалните, икономическите, екологичните и здравни последици. Европейците отиват още по-далеч. Те потвърдиха "намерението" да се прави оценка на въздействието, но още не са много наясно как точно следва да бъде направено това.
Експертът по международно право Маркус Крайевски е скептичен по отношение на това доколко в действителност новите правила ще позволят намеса в законодателствата. Но той предупреди, че ако САЩ наложат исканията си това значително ще усложни европейските правни разпоредби по въпросите за околната среда и потребителите. "Точно това е най-голямата опасност от регулаторното сътрудничество", подчерта специалистът.

Протестиращите срещу Трансатлантическо търговско и инвестиционно споразумение (TTIP) между ЕС и САЩ са много повече от онези, които са си направили труда в детайли да се запознаят с текстовете. Доста скандално е, че твърде малко хора четат публикуваното на сайта на Главна дирекция "Търговия". Това мнение застъпи в предаването на БНР "Преди всички" евродепутатът Андрей Ковачев, който изрази несъгласие с твърдението за непрозрачност на процедурата от страна на ЕС, в коментар след разкритията на "Грийнпийс" и оповестяването на документи от преговорите по спорното споразумение.

Изнесеното от "Грийнпийс" не е финално споразумение, а позицията на САЩ, която в никакъв случай ЕС няма да приеме в този ѝ вид. Европейският парламент е изразил своята позиция, подчерта Ковачев и обясни, че позиции и на двете страни публикувани на сайта на Генерална дирекция "Търговия".

Има текстове с ограничен достъп и за тях е нужен специален режим на прочитане, но това не са позициите на ЕС, а консолидираните текстове, решени от двете страни, които след това подлежат на демократичния вот в ЕП и в парламентите на страните-членки, заяви още евродепутатът, според когото няма да има никакво отстъпление по отношение на стандартите:

Даже когато имаме крайния текст на споразумението, това не означава, че това ще бъде текстът, който ще бъде приет.

При изготвянето на споразумението трябва да се вземат по-високите стандарти от двете страни на Атлантика, защото не във всички области стандартите на ЕС са по-високи, както се твърди, смята Андрей Ковачев.

Не само споделяме недоверието към целите зад този договор, но от 2011 година се опитваме да получим становищата на българските управляващи и евродепутати, за съжаление безуспешно. Това обяви от своя страна Ваня Григорова от "Солидарна България":

"Грийнпийс" не казва, че това са финални текстове. Казва, че ЕС още не е приел исканията на САЩ, но те нито са оспорени, нито по тях е направено насрещно предложение. Ето това е смущаващото. Как бихме могли да бъдем спокойни, когато на порции започват да се потвърждават всичките ни опасения отпреди две години?

След като едната страна – САЩ – не отстъпва почти по никоя от точките, които са поставени за цел от ЕК, и въпреки това продължават да получават отстъпки в собствените им настоявания, не можем да бъдем спокойни. Не можем, когато Сесилия Малстрьом непрекъснато лъже, ние да сме спокойни./БНР, агенция Фокус

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg