EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Откъде българите вземат пари на заем?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Откъде българите вземат пари на заем?

mail08:10 | 04.07.2015прегледи 1355 коментарикоментари 0


Българите смятат, че „парите развалят отношенията“, като близо половината от тях (43%) предпочитат да вземат потребителски кредит от финансова институция, вместо от близки хора. Подобна е и ситуацията в Полша, където на финансовите институции се доверяват 47%. Чехите и словаците обаче предпочитат да решават финансовите проблеми в семеен кръг. Изводите са от изчерпателно международно проучване на специализирани дружества, проведено в Полша, Чехия, Словакия и България.
Проучването изследва в дълбочина отношението на българите към взимането на средства назаем. От анкетираните сънародници, 41% казват, че взимат пари назаем, единствено, когато това е абсолютно необходимо, а 28% избягват да го правят. От запитаните, близо 20% споделят, че не взимат пари назаем, а едва 10% не изпитват притеснения да го правят редовно.
Данните от изследването показват, че запитани към кого биха се обърнали при недостиг на финансови средства, 47% от чехите и 45% от поляците посочват семейството, 39% от словаците дават същия отговор, а този процент е едва 28 при българите. При обсъждането на затруднения в семейния бюджет, от друга страна, цели 70% от гражданите на Чехия се консултират с член на семейството за възможните решения, 67% от словаците и 64% от българите правят същото, докато процентът е най-нисък при поляците – 57%
Веднага след семейството, като доверен източник на финансови съвети се нареждат приятелите. Препоръка от тяхна страна е търсена от всеки осми гражданин на Полша, Чехия и България, както и всеки десети човек от Словакия. Българите са народът, който най-често взима заем от приятел – 29% от анкетираните споделят, че го правят. При другите народи този процент е по-нисък – 7% в Чехия, 8% в Словакия и14% в Словакия.
Изследването разкрива и нивата на финансова грамотност в четирите страни, която е най-ниска в България. На въпроса дали знаят как да проверяват статуса на своите задължения, по-малко от половината (49%) българи дават утвърдителен отговор. Преди тях се нареждат чехите (59%) и словаците (61%). С най-висока финансова култура са хората в Полша, където броят на хората, които знаят как да проверяват задълженията си достига 72%.
Въпреки, че имат такива знания, едва 23% от българите проверяват своя статус на длъжник редовно, показва още проучването. В Чехия и Полша този процент е дори по-нисък – съответно 22% и 21%, а в Словакия е най-висок – почти 30%.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1957