EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Онлайн измами водят до фалшива поддръжка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Онлайн измами водят до фалшива поддръжка

mail17:02 | 18.10.2018прегледи 768 коментарикоментари 0


Като част от инициативата „Месец на кибер сигурността“, която се отбелязва в световен мащаб през октомври, Майкрософт представя нови данни от проучване, които разкриват разпространението на онлайн измами, при които потребителят е подмамен да се свърже с фалшива техническа поддръжка, и тяхното въздействие върху потребителите (т.нар. technical support scams – измама чрез техническа поддръжка е телефонно обаждане, имейл или онлайн взаимодействие, което изглежда като да е от реномирана компания, като твърди, че компютърът на потребителя е заразен с вирус).

Според глобално изследване на компанията 3 от всеки 5 души са били изложени на техническа измама през изминалата година, като 1 от 5 жертви губи пари в следствие на подобни кибер атаки. Проучването на Майкрософт установява още, че 76% от хората съобщават за състояние на умерен до тежък стрес след взаимодействие с измамник, който може да използва студени обаждания, фалшиви реклами с изскачащи прозорци или фалшиви уебсайтове. Това е световен проблем, който се отразява на всички, дори и на технически грамотни потребители в интернет пространството, като милениълите или поколението Z.

Целта на Майкрософт инициативата е да се подпомогнат усилията към осигуряването на онлайн безопасност и сигурност чрез непрекъснато обучение на потребителите за това как да се идентифицират, избягват и да се докладват технически измами.

Потребителите намаляват излагането и загубите си от измами, които използват техническа поддръжка (technical support scams): През 2016 г. същото изследване установява, че поне 6 от всеки 10 потребители са жертви на измама, която се базира на услугите за техническа поддръжка. В тазгодишното проучване този показател намалява с 5 пункта до 49% в следствие на спад в броя на изскачащите реклами/ прозорци (т. нар. поп-ъп реклами). Измамниците най-често подмамват потребителите да изтеглят софтуер (44%) или ги насочват към конкретен уебсайт (34%). По-малко потребители съобщават, че директно губят пари в резултат на такава измами (6% през 2018 г. срещу 9% през 2016 г.).

Измамите, основани на техническа поддръжка, причиняват не само финансови загуби: Различна група потребители (8%) от директно пострадалите не търпят финансови загуби от подобни кибер атаки, но инвестират значително време и пари за проверка и ремонт на компютрите си. Комбинацията от парични и времеви загуби води до високи нива на стрес и 76% от пострадалите потребители споделят, че страдат от умерен до тежък стрес в следствие на измамата.

Потребителите стават по-подозрителни към потенциални измами: Повишеният скептицизъм и недоверието към потенциални измами, основани на услуги за техническа помощ допринасят за по-добри резултати. 75% от потребителите вярват, че е малко вероятно реномирана компания да инициира непоискани контакти, а 83% не биха се доверили на този тип комуникация. Само 41% от потребителите, които са претърпели кибер измама, биха се доверили на компании по отношение на преценката им да не продават на клиентите си ненужни услуги за поддръжка или ремонт. Над 7 от 10 потребители, които са били жертви на кибер престъпления, губят доверие в софтуерните и технологични компании, способни да ги защитят от измами с техническа поддръжка.

Кибер престъпниците най-често изискват от потребителите да изтеглят софтуер или да посетят конкретен уебсайт: Потребителите предприемат най-често тези две действия по време на потенциално техническо сътрудничество за измама. В отговор на хипотетичен нежелан контакт 38% съобщават, че ще се опитат да блокират компанията да се свърже с тях, докато 33% ще прекарат известно време в проучване на проблема. Търсачките (46%) и фирмените уеб сайтове (31%) са били използвани най-често за повишаване на информираността и получаването на помощ при измами с техническа поддръжка.

Поколението Z, милениъли и мъже са най-уязвимите към измами, основани на услуги за техническа поддръжка: Тези групи е най-вероятно да загубят пари в следствие на този вид кибер престъпления заради по-рисковото си онлайн поведение, посещаването на торент сайтове, по-голямата си информираност по отношение на технологичните компании. Голяма част от тях могат да са потенциално засегнати заради прекомерното доверие в устройствата, които използват, и личната си уеб експертиза. Измамите чрез техническа поддръжка, които се базират на телефонни обаждания, са единствената област, в която жертвите на престъпления са предимно от по-възрастното поколение (т. нар. boomers или родените след Втората световна война в периода 1946 до 1964 г.).

Бъдещето: Това изследване предполага, че както образованието, така и технологиите могат да играят роля в намаляването на уязвимостта на потребителите към измами с техническа поддръжка. 12-точковият спад на измамници, изискващи номера на социални осигуровки (или техните международни еквиваленти), отразява силата на изграждането на знания и образованието, а увеличеното приемане на технология за блокиране на реклами през последните години допринесе за значително намаляване на измамите, базирани на изскачащите реклами/ прозорци.

--------------------------------------
*Измама чрез техническа поддръжка е телефонно обаждане, имейл или онлайн взаимодействие, което изглежда като да е от реномирана компания, като твърди, че компютърът на потребителя е заразен с вирус.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg