EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

НС реши: Избор между НОИ & частен фонд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС реши: Избор между НОИ & частен фонд

mail08:01 | 21.12.2014прегледи 2402 коментарикоментари 0


Със 120 гласа "за", 57 "против" и 35 въздържали се парламентът одобри възможността родените след 31 декември 1959 година в едногодишен срок да могат еднократно да изберат дали да прехвърлят в Националния осигурителен институт партидите си от частните пенсионни фондове и бъдещите си вноски. Единодушно за предложението гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС, против бяха партньорите им от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

По-рано от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов заяви, че догодина Министерският съвет ще внесе законопроект, който да надгради реформата за втората пенсия. Горанов пое ангажимент, че догодина ще бъде премахнато изискване изборът между НОИ или частен фонд да е еднократен. Също така може ще бъде удължен срокът от една година за хората, които за първи път влизат на трудовия пазар, да изберат къде да се осигуряват.

Бих подкрепил дори, въпреки че концептуално да противопоставяме държавата на универсалните фондове в капиталовия стълб е недокрай приемливо за мен като един десен човек, но бих подкрепил дори това, за да няма грам съмнение. Това ще е третият избор и да имате право да си останете там, където сте. Ще гарантираме и право да можете многократно, въпреки че в света няма такъв модел, в света няма такъв модел, всяка година или колкото често искате да си сменяте позицията - сега ни харесва универсалния, след две години ни се струва по-изгодно да бъдем в държавното обществено осигуряване. Има техника и за това.

Осигурителните вноски на хората, които се осигуряват в момента в частни фондове, не са по-високи от тези на останалите, но в НОИ влизат 5 % по-малко от тях. Владислав Горанов бе категоричен, че възможността да преместим вноските си в НОИ не е национализация, а право на свободен избор.

Ако обаче се случи така, че ние нямаме свободата да избираме, е много възможно след години всички български граждани, родени след 1959-а година, да се окажат в състояние да са с по-ниски пенсии от лицата, осигурявали се само в държавното обществено осигуряване. Може да се случи и точно обратното. Но, колеги, ако се случи да са с по-ниски, тогава те ще дойдат в Народното събрание и ще кажат: "Вие ни държахте заключени. Вие не ни дадохте избор. Моделът ви се провали. Не ни дадохте да преценим, не ни позволихте ние да премерим един 35-годишен риск. Вие взехте това решение вместо нас. Затова платете разликата и ако тя е отрицателна, би могла да бъде голяма“.

Парламентарната група на БСП "Лява България" напусна пленарната зала, защото според тях с текстовете, гласувани за пенсионните фондове, се прикрива опит за злоупотреба. Именно тези текстове предизвикаха и раздор в коалиционните партньори. Премиерът Бойко Борисов, който пристигна в парламента от Брюксел, заяви, че ако коалицията е заплашена, то има риск и за стабилността на държавата. Според Борисов именно заради това е парламентът - когато има спорове, те да бъдат разрешавани в пленарната зала.

Депутатът от БСП Румен Гечев е категоричен, че промяната ще засегне съдбата на 4 милиона души и активи за над 7 милиарда лева в пенсионните фондове.

Каква е нашата отговорност така на коляно да взимаме решения за съдбата на пенсионната реформа на България и да си играем със съдбата на хората. Не е вярно, уважаеми колега Горанов, че няма елементи на национализация. То нямаше национализация в Закона и за Здравната каса. Врътна се табелката на 1,5 млрд. Парите ги няма. Имаме управляваща коалиция, която играе ролята на буфосинхронисти, а сценаристът е друг, той е същият.

Найден Зеленогорски от реформаторите отново наблегна, че управляващите рушат коалиционното споразумение:

Това предложение не получи подкрепата нито на Реформаторския блок, нито на Патриотичния фронт, нито на АБВ. Това са три от политическите формации, които подкрепят това правителство. Няма никаква политическа логика в това, което правите - да не послушате хората, които ви подкрепят и да гласувате заедно с ДПС.

Стажът за пенсиониране ще нарасне с четири месеца, а възрастта остава замразена.

Междувременно депутатите приеха окончателно текстовете на бюджета за Държавното обществено осигуряване. Криминализирането на укриването на осигуровки също предизвика остри реплики в пленарната зала. Михаил Миков от БСП обърна внимание, че не може работникът да бъде съден, защото работодателят му нарушава закона:

Стига, ако можете, одерете ги живи тези работници. Девиацията на дясното мислене, антиработническото мислене достига висоти тази вечер. Излага се България с такъв тип размишления, че работниците трябва да бъдат наказвани заради това, че работодателят не е изпълнил задължения и е укрил. Не може, 2014-а година не е 19 век, не е Дикенс. Колкото и да се пишете десни, има рамки, които не могат да се прекрачат. Оттам се влиза в идиотщина.

За разлика от текстовете за втора пенсия, укриването на осигуровки да подлежи на наказателна отговорност обедини коалиционните партньори. Вицепремиерът Ивайло Калфин обясни защо:

Той просто приравнява укриването на осигурителни вноски с укриването на данъци. Всъщност държавният бюджет дофинансира плащането на пенсиите. Така че колкото повече позволяваме укриване на вноски, толкова повече натоварваме от друга страна данъците – нещо, което няма смисъл. На съображенията, че може би не е редно да се променя Наказателния кодекс в преходните разпоредби на този закон, бих казал, че не е редно да се променя и Кодекса за социално осигуряване с преходните разпоредби на този закон, но преди малко го направи парламентът, така че мисля, че е абсолютно същият мотив.

Парламентът излезе в коледна ваканция от 22 декември 2014 г. до 10 януари 2015 г., след близо 17-часов маратон по приемане на второ четене на бюджетите на НЗОК и на ДОО, и Държавния бюджет за 2015-а. Първото заседание от новата пленарна сесия ще е на 14 януари /сряда/ от 9.00 часа.

Автор: БНР БТА


Тагове: бюджет, ДОО, пенсии
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg