EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС прие промени в ЗЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС прие промени в ЗЕ

mail07:15 | 27.05.2016прегледи 1130 коментарикоментари 0


Народното събрание одобри на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които се въвежда 5% вноска във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ от приходите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Булгартрансгаз . Промените бяха подкрепени от 104 депутати, 13 бяха „Против” и 11 – „Въздържал се”.
Промените предвиждат  въвеждане на 5% вноска във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ от приходите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Булгартрансгаз. Според вносителите на предложението, вноската се въвежда с цел да се разшири приходната база на Фонда с оглед либерализацията на пазара. В мотивите е записано, че в последната година се наблюдава намаляване на цената на свободния пазар на електроенергия, което налага по-високи разходи за фонда с цел покриване на разликите между пазарната и преференциалните цени и цените по дългосрочните договори. Дружествата са в добро финансово състояние и това няма да окаже съществено влияние върху финансовите им резултати. Изчисленията показват, че очакваните допълнителни приходи във Фонда са в размер на 17 млн. лв. от Електроенергийния системен оператор и 13 млн. лв. от Булгартрансгаз. Според вносителите на предложението, въведената вноска няма да окаже негативно влияние върху инвестициите на операторите в модернизация и развитие на мрежата.
Промените в Закона за енергетиката са един добър начин да не позволим повишаване цената на електрическата енергия за потребителите и за малкия и средния бизнес, коментира депутатът Валентин Николов по време на обсъжданетоа. Той подчерта, че не вносителите на Закона за енергетиката са подписали дългосрочните договори с ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“. „Не вносителите на този закон са подписали такива клаузи, че всички бъдещи разходи ще се поемат от НЕК“ , каза той. „Ние не можем да бъдем обвинявани в лобизъм, защото ние не сме страна по тези договори, не сме ги писали ние, нито сме ги защитавали. Ние в момента се опитваме да решим един проблем“, каза той. По думите му, проблемът е, че на европейския пазар цените на електрическата енергия в момента са много ниски. Той обясни, че вносителите не могат да бъдат обвинявани в лобизъм. „Мисля, че това, което предлагаме с Делян Добрев е един добър начин да не позволим повишаването на електрическата енергия за потребителите и за малкия и средния бизнес. Така че надявам се да го подкрепите, защото това е лобизъм именно към тях, именно към потребителите. Иначе през това време ние ще се стремим да либерализираме изцяло пазара и да предоговорим отново тези договори с ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“, заяви Валентин Николов.

Цената на електроенергията на свободния пазар се понижава, като причините за това са няколко според Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в НС. Първо - годината е доста влажна и съседни държави, които имат големи инсталирани мощности от ВЕЦ-ове произвеждат повече електроенергия. Другата причина е ниската цена на газа. Не смятам, че тази тенденция ще доведе до по-висока цена, а че ще затрудни генериращите мощности, ТЕЦ-овете, особено ТЕЦ Марица Изток 2, който е производител на енергия, отбеляза Добрев. Ниската цена ще е предизвикателство за ТЕЦ 2 и предприятието трябва да намали разходите си, за да е конкурентноспособно на свободния пазар, добави той. С либерализацията на пазара условията за двата американски ТЕЦ-а в „Марица Изток” също трябва да бъдат предоговорени, смята Добрев.
ДПС ще подкрепи промените в Закона за енергетиката. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай, по време на дебатите по първо четене на промените в Закона за. „Идеята за стабилизиране на енергийната система не е идея само на ГЕРБ или на колегите, които са вносители на промените. Тя е една идея, от както Изпълнителната власт от 2008 година насам допусна определени грешки и трябваше да се вземат рестриктивни мерки, за да се въведе стабилност в енергийната система”, посочи Аталай. „Когато по времето на управлението на Орешарски ние предложихме диференцирания подход и всеки, колкото вреда е нанесъл на енергийната система, по толкова да плаща, тогава ГЕРБ и другите политически сили бяха против този подход. Очакваха правителството да падне, за да седнем и да вземем това решение, за да направим така, че енергийната система да бъде стабилна”, допълни още той. Рамадан Аталай определи като притеснителен факта, че в мотивите на законопроекта е записано, че въвеждането на вноска от 5% във Фонда е продиктуването от падането на цената на свободния пазар се покачи, тогава ще върнем ли 5-те процента”, попита Аталай.

 


Тагове: промени, ЗЕ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg