EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ново поскъпване на имотите = 2%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ново поскъпване на имотите = 2%

mail06:43 | 08.08.2014прегледи 2540 коментарикоментари 0


Полина Стойкова MRICS, Изпълнителен директор и Ръководител "Анализи и прогнози"
Имотният пазар в България все по-убедително излиза от кризата. Според изчисления на BULGARIAN PROPERTIES на база данните на НСИ, през второто тримесечие на 2014 г. средните цени на жилищата в страната са регистрирали второ поредно реално* годишно нарастване в размер на +2%.

Второто тримесечие е по-позитивно за имотния пазар. Налице е ускоряване на темпа на нарастване на цените спрямо първото тримесечие, когато отбелязахме първо реално* годишно нарастване в размер на +1.79% и оповестихме края на спада в цените.
Тези данни са в пълен синхрон с прогнозираното от нас в края на миналата година приключване на низходящия тренд и навлизане на пазара в нов етап от своето развитие.
Положителният тренд на имотния пазар е най-отчетлив в София и Пловдив. И в двата най-големи града в България цените на жилищата през изминалите месеци отбелязаха четвърти пореден реален* годишен ръст в размер на +4.38% в София и +5.37% в Пловдив. Това значи, че вече от 1 година насам цените в София и Пловдив реално нарастват. Спрямо предходното тримесечие цените на имотите в столицата са нараснали с +1.34%, а в Пловдив – с +1.96%.
Средната цена на продадените апартаменти в областните градове в България през второто тримесечие на 2014 г. е 444 евро/кв.м. (при 443 евро/кв.м. през първото тримесечие на 2014 г.).
Нарастване на цените има във всички големи градове на страната. Средните цени на апартаментите в най-големите градове през второто тримесечие на 2014 г. според данните на НСИ са:
• София – 753 евро/кв.м.
• Пловдив – 489 евро/кв.м.
• Варна – 699 евро/кв.м.
• Бургас – 578 евро/кв.м.
• Стара Загора – 454 евро/кв.м.
• Велико Търново – 372 евро/кв.м.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* реален ръст - след приспадане на инфлацията чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени. Отчитането на инфлацията дава по-точна представа за реалното изменение на цените на имотите и затова при анализа на данните на НСИ ние правим необходимите изчисления и преобразувания за добиване на точна пазарна картина.


 


Тагове: цени, имоти
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg