EUR 1.9558
USD 1.7658
CHF 1.8019
GBP 2.1485
CNY 3.9870
you tube
mobile version

Нови тестове на ЕЦБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови тестове на ЕЦБ

mail13:35 | 08.02.2019прегледи 649 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) започна кампания от тестове, симулиращи изтичане на ликвидности от банките в еврозоната, 10 години след историческия фалит на Леман брадърс (Lehman Brothers), предаде Франс прес.

Банковият надзор към ЕЦБ ще подложи стотина банки на серия внезапни и "хипотетични удари" с различна сила, за да установи доколко те са в състояние да противодействат на "нарастващо изтичане на капитали", обяснява банката в комюнике.

Тестовете няма да се основават на макроикономически или геополитически сценарий и няма да има "никакво позоваване на решенията по паричната политика" на ЕЦБ - тоест няма да се правят предположения за начина, по който банката заема свежи пари на банките.

В резултат на това се очаква да последва "период на проследяване", в продължение на известен брой дни, през които банката ще може да продължи да ползва налични ликвидности и ценни книжа, бидейки лишена от външно финансиране. Със събраната информация през третото тримесечие надзорният орган ще проведе разговор с всяка банка, така че няма да прави механични заключения за изискванията за собствен капитал и ликвидности.

ЕЦБ е установила през последните години, че десетина банки от еврозоната са засегнати от проблеми с ликвидността. Една от основните причини за провеждането на тези тестове обаче има исторически корени, с фалита на американската банка Леман брадърс на 15 септември 2018 година, след като е спряно захранването й с кредитни линии, дължащо се в основата си на фатална криза на ликвидностите. След последвалата голяма финансова криза банките трябва да спазват изискванията за достатъчен дял от ликвидности, за да покриват нуждите си от финансиране в краткосрочен план. /БТА


Тагове: ЕЦБ, тестове, банки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg