EUR 1.9558
USD 1.7385
CHF 1.7182
GBP 2.2619
CNY 2.5924
you tube
mobile version

Нови вкусове при бирите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови вкусове при бирите

mail07:45 | 04.11.2018прегледи 576 коментарикоментари 0


Тенденция в консумацията на бира е, че все повече любители се оттеглят от мътната и търсят продуктите с кристалния светъл цвят. Силно охмелените бири започват да отстъпват на класическите малцови пива със силно изразен характер и вкус. Това коментира изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова по повод есенното издание на Националната бирена академия. Новите тенденции в асортимента през следващата година е създаване на безглутеново пиво или с повишени антиоксидантни характеристики, разкри още тяРадомирова. Нейните очаквания са да се увеличи делът и асортиментите на безалкохолните и нискоалкохолните бири. Именно модерните световни тенденции в пивоварната наука и технология бяха водещите акценти на есенното издание на Национална бирена академия, организирано от Съюза на пивоварите в България (СПБ), където гост бе и изпълнителният директор на Европейската пивоварна конвенция (EBC) - Джон Брауер, който представи иновативни разработки в пивопроизводството и сподели актуални новини за развитието на бирената индустрия в Европа. 

Европейската пивоварна конвенция е най-престижната научна организация на Стария континент, която разработва методите и процедурите за качествен контрол във всички етапи на производството на бира – от суровините – до опаковките.  Независимо дали е голяма компания или малко предприятие, всяка пивоварна, включително в България, използва аналитичните методи и стандарти на ЕВС. У нас тяхното въвеждане започва през 70-те години на миналия век,  а след 1996 г. те са водещи както за българските технолози, така и за изследователската и развойна дейност на научните среди. 

Джон Брауер сподели с гостите информация за иновативните подходи във ферментацията и филтрацията на бирата, които  бяха представени тази година и на симпозиума на ЕВС в Брюксел. Интересът към темата е голям, тъй като в зависимост от това как се планират и провеждат тези основни процеси се повлиява цялостната органолептика на пивото като вкус, аромат, цвят, бистрота, пяна и консистенция.  Така например все повече се налага тенденцията при ферментацията да се използват не само класически щамове пивоварни дрожди, а филтрацията да се използва и при занаятчийските бири, тъй като мътното пиво вече не е модерно и предпочитано от консуматорите.        

Как различните съставките на бирата и тяхното съотношение влияят върху качествата на крайния продукт, бе друга приоритетна тема, която Джон Брауер представи. Все по-търсено от потребителите е пивото с ясно изразен и плътен малцов вкус, при което ароматните компоненти на хмела по-слабо се усещат. Сред световните тенденции са и разработките на безглутенова бира и пива с повишен антиоксидантен капацитет, които са част от изследователския дневен ред и на българските учени. Наскоро те представиха технологични решения за получаване на пиво с подобрени антиоксидантни и функционални характеристики, постигайки по-високо ниво на антиоксидантите в крайния продукт в диапазона 34%  - 50%.  През следващата година предстои да бъде реализиран нов научен проект, фокусиран върху съдържанието на ксантохумол в българските бири.   

  За българските почитатели на бирата, изпълнителният директор на ЕВС потвърди: „Бирата е напълно натурален продукт, произвеждан в модерни пивоварни с различен мащаб, а технологиите съчетават традициите с иновациите и тенденциите на  световния пазар. В съвременната глобална среда това е водещ приоритет,  който стимулира както научните разработки, така и развитието на бранша в различните точки на света“. 

В подкрепа на тези процеси, специалният гост сподели редица факти от многобройните проучвания на Европейската пивоварна конвенция. Огромна експертна информация е събрана в току що публикуваното издание Аналитика ЕВС, в което са включени 400 актуализирани и нови физико-химични, микробиологични, сензорни и др. методи, които се използват в съвременното производство на бира. Те обхващат всички аспекти и етапи на технологичния процес и са приложими включително при разработването на нови продукти. 

 „Българските пивоварни компании работят в пълен синхрон с изискванията на ЕВС за качествен контрол върху категорията. Всички колеги поддържат високо ниво в различните направления на пивопроизводството, като водещи са инвестициите в оборудване, иновации,  продуктово развитие.  Само за първата половина от тази година капиталовите вложения на членове на СПБ възлизат на 25 млн. лева. Инвестициите за развитие на човешките ресурси на годишна база са 7 млн. лева, а продуктовото портфолио на индустрията през тази година е разширено с над 21 нови предложения. Тази динамика на сектора, дава отражение и върху представянето в европейски мащаб.“, коментира Ивана Радомирова.

Според  статистиката на Пивоварите на Европа, българската бирена индустрия запазва добри позиции, като остава в първата половина на класацията според различните икономически показатели. На 13-то място сме по продажби на бира и на 15-то място в Европейския съюз по производство на пиво. Тя допълни също, че в по обем на продажбите за 2017 г.  първите три места се заемат от Германия, Великобритания и Испания. По показател производство Германия запазва лидерската си позиция, следвана отново от Великобритания, а трета е Полша.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg