EUR 1.9558
USD 1.7840
CHF 1.7957
GBP 2.1995
CNY 2.5171
you tube
mobile version

Недоволство на малки производители на ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Недоволство на малки производители на ВЕИ

mail11:02 | 21.05.2019прегледи 450 коментарикоментари 1


Според малките производители на енергия от ВЕИ централи, поправките в Закона за енергетиката от 2015 година, които спират двойното финансиране на произведената от възобновяеми източници на електроенергия, не трябва да се прилагат към проекти по Програмата за развитие на селските райони. Това са малки централи, които са получили подпомагане единствено за разкриването на работните места, Това каза Павлина Трифонова от Съюза на европейските производители на зелена енергия:

"Ние сами сме си изградили фотоволтаичните инсталации. Целият инвестиционен процес не е обхванат в това, което е подадено към съответния фонд "Земеделие". Парите, които сме получили са след това за създаване на работни места".

Представители на 275 малки производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и Съюза на европейските производители на зелена енергия дадоха пресконференция днес. Те представиха непознати досега, скандални според тях факти за злоупотреба в българската енергетика, водещи до повишаване на цената на такса „задължения за обществото" и оттам до по-скъп ток.

Институциите не прилагат правилно законова разпоредба, което води до облагодетелстване на определени фирми за сметка на други, казват от малките електроцентрали. Те смятат, че енергийният регулатор и Министерството на енергетиката  покровителстват недосегаеми ВЕИ-олигарси за сметка на малкия бизнес, в резултат 50 от най-малките производители на зелена електроенергия са фалирали. 

Миналата седмица собственици на централи с мощност под един мегават протестираха пред Министерския съвет. 


 
Коментари
 
Н.Д. - 21-05-2019 г. 19:09:53

Малките ВЕИ-производители протестират от 4 години, но никой не иска да ги чуе, защото ще засегне интереса на големите ВЕИ-фирми, финансирани по Европейски и Национални схеми за подпомагане. Спрямо тях не се прилага Параграф 18 и те продължават да получават високи изкупни цени, а малките фалираха вече. Искаме справедливост!

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg