EUR 1.9558
USD 1.7730
CHF 1.7891
GBP 2.2097
CNY 2.5089
you tube
mobile version

Негативни нагласи в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Негативни нагласи в еврозоната

mail09:39 | 14.06.2019прегледи 323 коментарикоментари 0


Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната се влошиха рязко през юни за пръв път от четири месеца насам в резултат на подновената ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix.

В същото време се влоши и оценката за текущата икономическа ситуация в еврозоната, след като през май тя се подобри за пръв път от девет месеца насам.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред близо 1000 инвеститори в еврозоната (906 инвеститори, от които 247 са институционални инвеститори), проведено в началото на месеца, се понижи силно -3,3 пункта от 5,3 пункта през май, при очаквания за доста по-сдържано понижение до 2,5 пункта. Това представлява първо влошаване на инвеститорското доверие след три поредни месеца на растеж, като индексът отново добили февруарското дъно от -3,7 пункта (най-ниско ниво от ноември 2014 година).

"Подновената ескалация на търговските търкания между САЩ и Китай оказва съществено негативно влияние върху икономическите нагласи и върху икономиката на еврозоната", отбеляза управляващият директор на Sentix Манфред Хюбнер.

В Германия ситуацията изглежда още по-сериозна, тъй като общият Sentix индекс се понижи рязко от 7,9 пункта през май до -0,7 пункта през юни, оказвайки се на негативна територия за пръв път от март 2010-а година. Според компанията за пазарни изследвания това прави доста вероятна опасността от рецесия във водещата европейска икономика.

Негативно влияние върху германската експортно-ориентиран икономика оказват както търговските спорове в световен план, така и засилващият се разговор в страната за необходимостта от повече политики в посока на опазване на климата.

"Ключовата индустрия на страната - автомобилната индустрия, все още е в своя собствена производствена криза. В тази среда неспособността на управляваща коалиция да действа не допринася за стабилизация на автомобилния сектор", отбеляза управляващият директор на Sentix Манфред Хюбнер.

Подновената ескалация на търговската война между Вашингтон и Пекин доведе до силен спад и на общият Sentix индекс на САЩ от 17,7 пункта през май до 6,5 пункта през юни (най-ниско ниво от февруари 2016-а година), като индексът, измерващ бъдещите нагласи, се понижи от -5,3 до -16,0 пункта (най-ниско ниво от февруари 2019-а), а индексът на текущото икономическо представяне се срина от 43,3 до 31,8 пункта (дъно от октомври 2016-а година).

Влошаване на инвеститорските нагласи се отчита и при страните от Източна Европа, където общият Sentix индекс се понижи през юни до -0,9 от 5,6 пункта, като индексът на текущата икономическа ситуация спадна до 5,8 от 9,0 пункта, докато индексът на бъдещите нагласи се срина през юни до -7,3 от 2,3 пункта месец по-рано./източник БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg