EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

НАТО с план за бърза военна реакция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАТО с план за бърза военна реакция

mail06:50 | 02.09.2014прегледи 1020 коментарикоментари 0


НАТО ще приеме план за готовност за действие в отговор на агресивните действия на Русия, който предвижда повече сили на алианса в Източна Европа. Генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен подчерта, че Русия явно приема НАТО като противник и страните от пакта трябва да се приспособят към тази ситуация.

Планът предвижда буквално за дни въздушни, морски или сухопътни сили и техника на НАТО да могат да бъдат разполагани, където е необходимо на територията на страните-съюзници. Тези подсилени, по-гъвкави и по-добре оборудвани части за бързо реагиране ще са с численост няколко хиляди души и ще се осигуряват на ротационен принцип от НАТО-вските държави според възможностите на всяка от тях. Така НАТО ще има подходящите сили и екипировка на правилните места, обясни генералният секретар.

Това ще означава по-видимо присъствие на НАТО на Изток за толкова дълго време, колкото е нужно, и ще направи алианса по-бърз, по-гъвкав и по-приспособим към всякакви заплахи за сигурността ни, заяви той.

Андерс Фог Расмусен подчерта, че след Студената война страните от НАТО са положили много усилия да изградят конструктивни отношения с Русия:

Днес трябва да се изправим пред реалността, че Русия не смята НАТО за партньор. Виждаме в руски военни документи и чуваме от руски лидери, че те приемат НАТО като противник. Ние не можем да си позволим да бъдем наивни, нямаме никакви илюзии и ще се приспособим към тази ситуация, допълни Расмусен.

Планът трябва да бъде приет на срещата на високо ниво на алианса в края на седмицата. Той ще изисква средства и Расмусен обяви, че ще очаква от страните-членки ангажименти за увеличаване на разходите за отбрана./ БНР


Тагове: НАТО, план
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg