EUR 1.9558
USD 1.7524
CHF 1.7348
GBP 2.2324
CNY 2.5374
you tube
mobile version

МРРБ: Мерки срещу мръсния въздух

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МРРБ: Мерки срещу мръсния въздух

mail18:01 | 04.06.2018прегледи 2247 коментарикоментари 0


Мерките и законодателните инициативи на Министерство на околната среда и водите в областта на опазване чистотата на въздуха и на водите, и управлението на отпадъците са били представени от министъра на околната среда и водите Нено Димов и зам.- министър Атанаска Николова пред депутатите от Комисията по околната среда и води на изнесено заседание в Созопол, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.
"За последните 7 години се отбелязва устойчива тенденция за намаляване на замърсяването на въздуха. За някои райони средногодишните норми са постигнати, но не среднодневните. Затова предстои още работа и от страна на държавата, и на кметовете", е отбелязал министър Димов. Той е съобщил, че миналата седмица за обществено обсъждане са пуснати промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Те предвиждат въвеждането на нови изисквания за качеството на твърдите горива дърва и въглища за битово отопление, като целта е на пазара да не бъдат допускани такива с високо съдържание на сяра и пепел.

Друга предвидена мярка е въвеждане на изискванията на регламента на ЕС за екодизайн на уредите за отопление, като намерението е той да влезе в сила предсрочно, от началото на 2020 г. Предстои дискусия с производителите на такива уреди, за да се установи тяхната готовност.
По отношение на замърсяването от автомобилния транспорт се предвижда засилване на контрола за вредни емисии при първа регистрация на автомобилите, както и при годишните технически прегледи. Те ще бъдат регламентирани с промени в Закона за движение по пътищата. Ще се търси възможност за закупуване на газанализатори за контрол на пътя със средства по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Приета е и нова наредба с изисквания при изкупуване на катализатори да се изисква декларация за произход.

Променят се и екотаксите за автомобилите, като се въвеждат такива и за товарните автомобили.
Вече има постигнати значителни резултати за подобряване качеството на водите по Черноморието, е съобщила зам.-министър Николова. В Плана за управление на речните басейни е заложено за 17-те крайбрежни водни тела до 2021 г. да се постигне добро състояние на повърхностите, подземни и крайбрежни морски води. По ОПОС 2007-2013 са реализирани 221 проекта в сектор "Води" за 2,3 млрд. лв. Построени и реновирани са 50 станции и 2600 км. мрежа. От средствата 350 млн. лв. са инвестирани по Черноморието. Изградени са станциите Банево-Ветрен-Минерални бани, Бургас-Горно Езерово, Созопол и са модернизирани тези в Несебър, Поморие и Варна-Акациите. В изпълнение по новия програмен период са ранните проекти за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадни води /ПСОВ/ в Айтос и реконструкции на тези в Приморско и Златни пясъци.

Изготвени са предпроектните проучвания за 14-те консолидирани ВиК, които ще бъдат финансирани по ОПОС 2014-2020 г. В тях за Бургаска област са предвидени инвестиции от 385 млн. като ще бъде включено изграждане на нова ПСОВ на Св. Влас и реконструкция на ПСОВ Лозенец. За Варненска област са предвидени 141 млн. лв., а за Добричка - 111 млн. лв.
Преходът към кръгова икономика е основен приоритет по време на Българското председателство на съвета на ЕС, е посочил министър Димов. През май посланиците на държавите-членки одобриха законодателен пакет за отпадъците, който се очаква да бъде финализиран през юни и да се приемат заключения. Те ще дадат в посока как ще се развива законодателството на ЕС в сферата на пластмасите.

Основните насоки, по които ЕС работи са кампании за повишаване на информираността на потребителите, разработване на единен стандарт за целия ЕС по отношение на съдържанието на опасни вещества в първичните и вторични суровини, увеличаване на зелените обществени поръчки, използване правилата за разширена отговорност на производителя, по-широко използване на финансовите стимули и доброволните ангажименти от страна на производителите. Освен това ще се работи за въвеждане на екодизайн, насочен към повторна употреба, рециклиране и по-дълъг живот на продуктите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Историята на малка градина с българско киви

06:30 | 05-18-19 | 1158