EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Министър Петкова в Москва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Министър Петкова в Москва

mail11:19 | 26.10.2018прегледи 523 коментарикоментари 0


"Енергетиката заема водещо място в двустранните българо-руски отношения. Руската федерация е важен партньор на страната ни в енергийната сфера, основен доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на шестнадесетото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се провежда в Москва под съпредседателството на министър Петкова и Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Руската федерация.

В изказването си пред участниците в заседанието министър Петкова отбеляза ползотворния и конструктивен диалог, който съществува между двете страни в областите от взаимен интерес. "Взаимната търговия се увеличава, разчитаме тенденцията да се задълбочи. В тази връзка подкрепяме всички форми на двустранно сътрудничество. Виждаме сериозно поле за сътрудничество при изграждане на инфраструктурни обекти, в частност в областта на енергетиката", поясни Мантуров.

Дългогодишното сътрудничество в областта на транзита и доставките на природен газ се задълбочава с подписаната през миналата година Пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, акцентира министър Петкова. Тя изрази задоволство и от подписаните между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт" допълнения към договора за доставка на природен газ, които осигуряват условия за последващо водене на разговори.

Енергийният министър отбеляза и постигнатите заедно с руската страна отлични резултати  в процеса по удължаване живота на двата блока на АЕЦ "Козлодуй". "Както е известно, в резултат на ползотворния и конструктивен диалог с руските ни партньори, пети блок получи нов десетгодишен лиценз през миналата година. За шести блок това предстои", допълни тя.

Българската страна информира за предстоящата процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" и изрази очакванията си за ползотворно сътрудничество с Росатом като конструктор и производител на оборудването за проекта. До края на годината България ще обяви процедура по избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“, съобщава РИА „Новости“, цитирайки българската министърка на енергетиката Теменужка Петкова. Според Петкова документацията ще бъде подготвена до края на октомври.

По време на заседанието българската страна запозна партньорите си и с междинните резултати от предпроектното проучване за газоразпределителния център "Балкан". България разглежда руския природен газ като един от източниците за захранване на хъба. Отбелязано бе продължаването на реализацията на заложените в подписаната през 2017 г. пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на българска територия.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg