EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Метро до летище "София" от 2 април

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Метро до летище "София" от 2 април

mail13:10 | 30.03.2015прегледи 1456 коментарикоментари 0


След два дни - на  2 април ще влезе в експлоатация линията на метрото до Летище София. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред медии. В момента се правят окончателните тестове на вагони и мотриси. Линията на метрополитена до „Бизнес парк” в Младост 4 ще бъде пусната за граждани на 8 май. Фандъкова отбеляза, че метро връзката до летището е знакова, тъй като София придобива съвсем друга роля като туристическа дестинация.  Тази отсечка ще тръгва от квартал „Дружба“ и ще стига до Терминал 2 на летището, като новите спирки по трасето са четири.

Цялостният вид на метростанциите е в унисон с природата, коментира за Нова тв изпълнителният директор на "Метрополитен" АД инж. Стоян Братоев. На спирката на летището има изкуствено небе, както и живи дървета. На станция „Дружба“ интериорът е съобразен с близостта на езерото. Затова и тя е в зелено, а керамично пано наподобява водни лилии. Следващата спирка – „Искърско шосе“, пък е във виолетово. „Тук е малко по-футуристично. Дори като започнете от пейките, самото оформление на стените“.  До метростанцията е изградена и железопътна спирка, като единият от входовете ѝ излиза директно на перона на гарата, на която спира влакът, пристигащ от Пловдив. По думите на инж. Братоев организацията на разписанието  е въпрос на БДЖ. По пътя към станция „Софийска света гора“ има открит участък в индустриалната зона. „Очаква се прогнозното натоварване да е около 48 хил. пътници в участъка от „Младост“ 1 до летище „София“. Трафикът в района ще падне с около 12%“, обясни още инж. Братоев. Средната скорост, с която се движи метрото, е 39 км в час. За сравнение – наземният градски транспорт се движи с 14-15 км в час, а една кола – с около 30 км в час. Така от центъра до летището ще се стига за около 20 минути. 

До края на 2015 г. се очаква да започне строителството и на третия лъч на метрото. Този участък ще тръгва от Малък градски театър „Зад канала“ и ще стига до кв. „Красно село“, а на него се очаква да има нови седем метростанции.

 

 

 


Тагове: метро, летище
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg