EUR 1.9558
USD 1.7676
CHF 1.7955
GBP 2.1623
CNY 2.4934
you tube
mobile version

Мерки за ТЕЦ "Марица-изток 2"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мерки за ТЕЦ "Марица-изток 2"

mail09:01 | 03.04.2019прегледи 356 коментарикоментари 0


Изпълнението на кратко-, средно- и дългосрочните мерки за стабилизиране на ТЕЦ "Марица-изток 2" бе в центъра на разговора на енергийния министър Теменужка Петкова с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда "Подкрепа". Министър Петкова ги увери, че запазването на работата на комплекса "Марица-изток" е задача от първостепенна важност за правителството, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.
Набелязаните краткосрочни мерки за стабилизиране на централата са изпълнени, е информира министърът. Тя е припомнила, че "Български енергиен холдинг" ЕАД закупи необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" до март 2020 г. Проведени са няколко срещи с Комисията за енергийно и водно регулиране по отношение на използването от страна на ТЕЦ-а на така наречения Механизъм за компенсиране на разходите за критична инфраструктура. Такава възможност е предвидена в Закона за енергетиката. Министър Петкова е посочила, че тези разходи, в размер на около 500 млн. лв., са включени в обосновката на ТЕЦ-а за цените през новия регулаторен период.
Възможността да бъде капитализиран дългът на ТЕЦ "Марица-изток 2" е обсъдена с Главна дирекция "Конкуренция" в Европейската комисия, информирала още тя. Очаква се крайното решение за увеличаване на капитала на централата да бъде взето до средата на годината.
До края на юни "Електроенергиен системен оператор" ЕАД ще анализира пазара на електроенергия. Това е една от предвидените дългосрочни мерки за стабилизиране на ТЕЦ "Марица-изток 2", като анализът следва да послужи за разработване и нотифициране пред Европейската комисия на така наречения Механизъм за капацитет.
Механизмите за капацитет са признат от ЕК легитимен метод, чрез който държавите-членки могат да гарантират сигурност на доставките. Намерението на Министерството на енергетиката е през есента на 2019 г. да депозира пред ЕК избрания механизъм, така че нотификацията от страна на комисията да стане факт до края на годината.
Министър Петкова е припомнла и получената безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-изток 2", която също е необходимо условие за бъдещата й работа.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg