EUR 1.9558
USD 1.7658
CHF 1.8019
GBP 2.1485
CNY 3.9870
you tube
mobile version

МВФ похвали Италия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ похвали Италия

mail11:31 | 11.02.2019прегледи 480 коментарикоментари 0


Усилията на правителството на Италия за насърчаване на растежа не са ефикасни, заяви Международният валутен фонд (МВФ) в годишния си доклад, цитиран от ДПА. Фондът изтъкна най-вече проблема с плановете да се понижи пенсионната възраст и реформите за благосъстоянието на гражданите.

Популисткото правителство в Рим, оглавявано от антисистемното движение "Пет звезди" и крайнодясната "Лига", планира да въведе нови помощи за бедните и да понижи пенсионната възраст тази година.

"Пенсионната реформа ще увеличи броя на пенсионерите, което ще натежи на и без това високите пенсионни разходи, и ще намали участието на потенциална работна сила, както и потенциалния растеж", отбеляза ръководителят на мисията на фонда за Италия, Риши Гоял.

Механизмът за доходите на гражданите според МВФ има похвални намерения, но предлагането на месечни субсидии до 780 евро е прекалено щедро.

"Нивото на помощите е много високо в сравнение с добрите международни практики. Това може да обезкуражи участието на официалния пазар на труда и да увеличи зависимостта от субсидиите", изтъкна Гоял. Затова МВФ препоръчва тези помощи да бъдат определени на 40-70 на сто от прага на бедността.

За Италия това ще представлява сума от 325-568 евро на месец, се казва в доклада. Подобни резерви за механизма на правителството против бедността изразиха и съюзът на работодателите Конфиндустрия (Confindustria) и опозиционни депутати.

Схемата влиза в сила след близо тройно увеличение на бедните - от 1,8 до 5 милиона души през периода 2007-2017 година, когато страната два пъти затъна в рецесия.

Субсидиите се подкрепят от "Пет звезди", а пенсионните промени - от "Лигата". И двете реформи се основават до много голяма степен на по-висок бюджетен дефицит, което поражда безпокойствата на Европейския съюз и на финансовите пазари.

МВФ разпространи доклада си ден преди Европейската комисия да публикува зимните си икономически прогнози, в които се очаква Брюксел да преразгледа към понижение очакванията си за БВП на Италия.

Според експертите на фонда икономическата стратегия на италианското правителство като цяло не извършва всеобхватните реформи, необходими за коригиране на продължаващите от дълго време структурни препятствия за постигане на устойчив растеж. Те препоръчват отваряне за конкуренцията на пазара на стоки и услуги, децентрализиране на договарянето на заплатите, мерки за по-лесно съкращаване на служители и постепенни усилия за намаляване на държавния дълг. Експертите препоръчват и незабавна рекапитализация или ликвидация на слабите банки. МВФ предупреждава също така, че емиграцията от страната е близо до 5-годишен максимум.

Според МВФ БВП на Италия ще нарасне с 0,6 на сто през 2019 година и с 0,9 на сто през 2020 година. /БТА


Тагове: Италия, МВФ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg