EUR 1.9558
USD 1.5796
CHF 1.6331
GBP 2.2487
CNY 2.5166
you tube
mobile version

МВФ: Еврозоната все по-стабилна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Еврозоната все по-стабилна

mail09:32 | 19.06.2017прегледи 452 коментарикоментари 0


Икономическото възстановяването в еврозоната набира скорост и става все по-всеобхватно, заяви Международният валутен фонд, но предупреди, че страните с големи дългове могат да се изправят пред трудности, когато стартира процес на ограничаване на стимулиращата парична и лихвена политика.

Възстановяването в еврозоната се засилва и има все по-широка база, посочи МВФ, след като Фондът проведе редовните си консултации с региона на единната европейска валута. Това обаче би трябвало да поднови ангажиментите за завършване на процеса за формиране на Единен банков съюз, за постигане на напредък по въпроса за единен капиталов пазар и за създаването на общ фискален капацитет, се посочва в доклад на МВФ, цитиран от агенция "Блумбърг".

Докато признава, че напредъкът в областта на единния пазар е вътрешен въпрос и е задвижван от вътрешното търсене, МВФ изрази притеснения от сдържаната инфлация и от дълбоко вкоренените структурни слабости.

Решението на Великобритания да напусне ЕС, също води до несигурност в еврозоната, отбелязва Фондът и предупреждава, че въпреки забележителната устойчивост на Стария континент страните с висок дълг могат да бъдат изправени пред нарастващи лихвени спредове на техните държавни облигации при намаляването на настоящата стимулираща парична и лихвена политика, провеждана от ЕЦБ.

МВФ също така отбеляза за наличието на рискове, свързани с несигурността около глобалната търговия, процеса на Брекзит и геополитическата несигурност, и предупреди, че еврозоната е изправена пред дълбоко вкоренена структурна слабост и дисбаланси.

В тази връзка фондът препоръча увеличаване на темпа и дълбочината на структурните реформи за повишаване на производителността, без да има съкращаване на работните места, както и поощряване и награждаване на страни, които провеждат реформи.

По-голямата интеграция на пазарите на енергия, транспорт и цифрови услуги ще повиши производителността. Усилията за постигане на амбициозни споразумения за свободна търговия трябва да бъдат полагани енергично, посочва МВФ в своя документ.

С оглед на слабия ръст на заплатите и на инфлацията в региона, МВФ призова за запазване на стимулиращата парична политика, докато инфлацията не се повиши трайно към целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

източник:БНР

 

 

 


Тагове: МВФ, еврозона
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Целта ми е: €370 млрд. Кохезионен бюджет

06:15 | 04-15-18 | 7540