EUR 1.9558
USD 1.7235
CHF 1.8891
GBP 2.3386
CNY 2.7185
you tube
mobile version

Литературен тур в Пловдив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Литературен тур в Пловдив

mail18:15 | 14.01.2022прегледи 574 коментарикоментари 0


Интригуващ литературен тур, който ще покаже емблематични места в Пловдив, свързани с живота и творчеството на известни наши писатели и поети, стартира тази събота. Той ще започне в 10.00 часа на 15 януари от Народната библиотека „Иван Вазов“.

Литературното приключение ще премине през няколко интригуващи локации – любимата беседка на Иван Вазов, къщите, в които Димитър Димов е живял и написал романа „Тютюн“, Седмото тепе, на което са изписани имената на видни български автори, творили в Пловдив, и части от техните произведения. Разходката продължава с къщата на Йоаким Груев и сградата, в която Иван Вазов редактира в. „Народний глас“ 

и сп. „Наука“, паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина, дома, в който е живял Патриарха на българската литература, емблематичната Първа мъжка гимназия, в която са преподавали и учили плеяда наши поети и писатели. В близост е и къщата, в която Алеко Константинов е гостувал, преди да тръгне за Пещера, а по пътя е убит.

В маршрута е и паметникът на Пейо Яворов пред Арменската църква, експозицията „Възраждане“ на Историческия музей, която представя делото на някои от най-големите ни книжовници и будители, училището, в което П. Р. Славейков е преподавал, както и любимото му кафене. Участниците в тура ще научат и за красивите любови, свързали с Пловдив Яворов, Димчо Дебелянов, Вазов, Раковски.


Гид на разходката ще е Екатерина Терзиева, която ще разкаже интересни истории, свързани с историята на литературата. Тя ще ви отведе на едно вълнуващо пътешествие по познати и непознати улици, къщи, места и паметници, за да върне спомена за онези творци, чиято мисъл, талант и вдъхновение са родили и съхранили литературния дух на Пловдив. Екатерина Терзиева е дългогодишен журналист, а впоследствие се заема с туризъм. Освен литературния тур, агенцията й предлага и други градски обиколки, посветени на историята, културата, традициите и кухнята на различните диаспори в Пловдив – арменци, турци, евреи, италианци, руснаци, чехи, французи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg