EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

Лагард критикува Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лагард критикува Германия

mail09:05 | 01.11.2019прегледи 485 коментарикоментари 0


Страните с бюджетен излишък, сред които и Германия, не са положили наистина необходимите усилия в областта на бюджетното стимулиране, за да заздравят крехкия растеж. Това каза пред телевизия Ер Те Ел Кристин Лагард, цитирана от Франс прес. Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд застана начело на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Политиката на стимулиране бе добре координирана веднага след кризата, но оттогава страните и най-вече тези, които имат поле за действие в бюджета, не са положили необходимите усилия. Имаме предвид страните, които хронично имат бюджетен излишък като Холандия, Германия и някои други страни в света, каза Лагард.

"Защо да не използваме този бюджетен излишък и да не инвестираме в инфраструктура, защо да не инвестираме в образование, в иновации, за да позволим едно по-добро ребалансиране при наличието на сегашната липса на баланс", заяви Кристин Лагард. Тя наследява начело на ЕЦБ Марио Драги, чиято бюджетна политика в подкрепа на бизнеса редовно беше обект на силни критики в Германия.

"Всички централни банки са свършили добра работа", каза Лагард, като същевременно съжали, че понякога те са били сами в действията си.

Според Лагард в еврозоната не е имало достатъчно елементи на солидарност: "Ние споделяме една валута, но не споделяме за момента много общата бюджетна политика".

Новата президентка на ЕЦБ защити пред Ер Те Ел политиката на много ниски лихви, за да се подкрепя по-скоро икономическата дейност, отколкото да се възнаграждават спестяващите.

Ако днес безработицата беше по-голяма, а растежът по-малък, нямаше ли да предпочетем да подкрепим заетостта и растежа пред това да защитим вложителите, отбелязва Лагард. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg