EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Лавандула & рози след края на мините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лавандула & рози след края на мините

mail06:51 | 16.08.2016прегледи 10396 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Висока безработица, основен работодател - Общината, основен поминък -  тютюн, лека промишленост, главно специализирана в производството на обувни и шивашки изделия. Това е картината в община Крумовград. Тя обаче е на път да се промени след започването на работа на ДПМ Крумовград. 

300 млн. лв. ще бъдат инвестирани за изграждането на открит рудник - първият нов рудник, разработен в България през последните 40 години, обогатителна фабрика и съоръжение за минни отпадъци. По план същинската оперативна работа на рудника трябва да започне през 2018 г., а всеки момент се чака разрешителното за строеж. Предвижда се създаване на около 220 нови работни места с ангажимент 90% от наетите да са местни хора. Допълнителни работни места (около 4 ) се създават за всяко работно място в мината. Силен сигнал, че има раздвижване в региона, което до голяма степен се дължи на стъпването на новото предприятие е, че ако през 2010 г. в Минно-геоложкия университет са се обучавали едва петима студенти от Крумовград, днес броят им надвишава 50 души.

zoom_sss

Интересът към предприятието не е изненада. Средната брутна заплата в добивната промишленост е над 1300 лв. на месец или около 16 хил. лв. годишно , по данни на НСИ. 2000 лв. е заплатата на операторите –миньори в другия обект на „Дънди Прешъс Металс” в Челопеч, по думите на изпълнителния директор инж. Илия Гърков. Там работят близо 1000 души, от които също 90% са местни. Такава е политиката и на друго голямо предприятие – „Асарел Медет” АД в Панагюрище. Над 97% от общо 1300 работници са от региона. Предприятието осигурява повече от 60% от паричните приходи на населението в общината, без да се вземат предвид приходите от дивиденти на акционерите, както и над 30% от заетите работни места в стопанския сектор на общината плюс други 6400 работни места в общината и страната, обслужващи компанията, изтъкна Александър Чобанов, директор „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“ АД.

Мениджърите и на двете компании прогнозират, че скоро ще се усети недостиг на средни кадри. „Животът” на рудника в Крумовград е 10-12 г. Приблизително толкова време си дават и в Челопеч. Най-оптимистични са в Панагюрище, където се надяват да работят до 2050 г.

И двете предприятия обаче вече си задават въпроса: „Накъде след края на мината?”.

$5 млн. ще се инвестират във фонд за малък и среден бизнес като мисъл за времето след края на добива в Крумовград, съобщи инж. Ирена Цакова, оперативен директор в Дънди Прешъс Металс Крумовград. Идеята е да се подкрепи създаването на мандри и ферми. Полупланинският релеф на община Крумовград е подходящ за развитие на животновъдството.  Въпреки екологично чистия район, в общината няма създадени животновъдни ферми. Животните са пръснати по частните земеделски стопанства и се отглеждат основно за лични нужди. Произведеното мляко не се изкупува, което лишава производителите от възможността за реализация на произведената продукция и за получаване на субсидии. На територията на общината няма изградени предприятия за преработка на произведената селскостопанска продукция.

По-любопитният момент е, че площите около рудниците и хвостохранилищата успешно могат да бъдат рекултивирани с лавандула, маслодайна роза и рапица и те да бъдат напълно безопасни. Опитните полета, които вече са направени в Челопеч и Панагюрище доказват, че в тези насаждения няма следи от тежки метали.

По отношение на направените инвестиции и различните инициативи фактите са следните.

След 1999 г. „Асарел Медет” е инвестирал в Община Панагюрище сума, равна на повече от 10 общински бюджета. 892 млн. лева са инвестициите за периода от 1999 – 2015 г., от които 75 млн. лева са за екопроекти. Планираните инвестиции за 2016 г. са 125 млн. лева., от които 4 млн. лева са за нови екологични проекти.

Сред най-значимите проекти в социалната програма на „Асарел-Медет“ АД са:

  • Дарението за изграждане на зала-трезор за Панагюрското златно съкровище и ежегодното завръщане на оригинала в Исторически музей – Панагюрище, което привлича хиляди туристи.
  • Модернизираният Дом на миньора в Панагюрище – Хотел & спа „Каменград” разполага с комплекс от конферентни зали, закрит плувен басейн и спа център с минерална вода;
  • Многофункционалната спортна зала „Арена Асарел”, в която вече се проведоха десетки състезания, концерти и други събития;
  • Финансиране на спортните клубове в Панагюрище. Компанията е подкрепя Асоциацията на спортните клубове в община Панагюрище и е генерален спонсор на ФК “Оборище”, и на много спортни прояви в общината;
  • В Панагюрище се реализира проект на стойност над 90 млн. лв. за изграждане на модерния  медицински комплекс с високотехнологично оборудване “Уни Хоспитал”. Той разполага с 310 легла, а в него работят 718 медици и немедицински персонал;
  • По инициатива на “Асарел-Медет “АД през учебната 2015/2016 г. в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище бе въведен пилотен проект за дуално обучение.

Инвестициите в Челопеч са над 753 млн. лв., плюс вече споменатите 300 млн. лв. за Крумовград.

Сред най-значимите социално-икономически инвестиции на Дънди Прешъс Металс у нас са:

Инвестиции в местната общност - Челопеч

  • Инвестиции в образованието: Стажантска програма, подкрепа за училищата в Чавдар и Челопеч, частна английска езикова гимназия;
  • Годишна инвестиционна програма за Челопеч, Чавдар и Златица
  • План за развитие на местните общности и какво ще се случи с региона, след като рудодобивът приключи
  • Инвестиции в рекултивация
  • В т.ч. и Тестове за отглеждане на етерично-маслени култури

Инвестиции в местната общност – Крумовград

  • Меморандум за разбирателство с Общината и Общински Съвет с конкретни ангажименти;
  • Инициативи за заетост, развитие на умения и квалификация, стимулиране на местния бизнес; обществена подкрепа (образование, здраве, култура, спорт), инфраструктура и околна среда и туризъм (вкл. археология, земеделие)
  • Инвестиции в опазване на околната среда
  • Приключена релокация на защитени видове (костенурки) и изградена около 6 км защитна ограда за опазване на видовете;
  • Прилагане на план за биоразнообразието;
  • Монтирано оборудване за мониторинг на въздух:
  • В 3 населени места (ФПЧ) и в 8 населени места (отложен прах);
  • Резултатите са достъпни онлайн на http://krumovgrad.webnoise.eu/;
  • Автоматична метеорологична станция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101