EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Конфискация преди присъда и в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конфискация преди присъда и в България

mail18:05 | 28.10.2011прегледи 1625 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
В Италия през последните 20 години са разпуснати 140 общински съвети, в които има силно влияние организираната престъпност, съобщи Огнян Шентов, председател на УС на Центъра за изследване на демокрацията на международен семинар „Италианският опит в разследване, отнемане и разпореждане с имущества, придобити от престъпна дейност” . Той сравни проблемите в италианската провинция Казерта с тези по българското Черноморие.
Италиански практики
Италианските политики на противодействие на организираната престъпност включват широк диапазон от мерки. Прието е законодателство за улесняване и ускоряване на досъдебните и съдебните производства срещу босове и членове на мафията. Въведени са по-строги наказания и затворнически режим спрямо онези членове на организирани престъпни групи, чиято позиция е по-високо в йерархията и които представляват сериозна опасност за обществото.
Прилага се превантивна конфискация, при която мафиотските активи се отнемат в полза на държавата и гражданското общество. Провежда се цялостна политика „антимафия” в инфилтрираните от организираната престъпност общини – от разпускане на контролираните от мафията общински органи до осъществяване на програма за подобряване сигурността и ускоряване на икономическото развитие на Южна Италия.
Две държави обменят опит
Според Димитър Георгиев, заместник-министър на вътрешните работи опитът на Италия при управление на конфискувано в полза на държавата имущество е много важен за България. Споделените добри практики ще допринесат както за хармонизиране на нашето законодателство, така и за създаването на по-работещ закон и постигането на по-висока ефективност при управление на имуществото.
Както е известно парламентът отхвърли проекта за нов Закон за установяване и отнемане на имущество придобито от престъпна дейност, чийто вносител бе Министерски съвет, но предложението стана по-известно като «законът Попова» (най-горещ поддръжник за приемането му е именно правосъдният министър, сега кандидат-вицепрезидент). В него се предвижда процедура по отнемане на имущество без влязла в сила присъда, когато гражданин не може да докаже доходите си. Допустимият праг на разминаване между приходи и имущество се равнява на 400 минимални работни заплати.Основният спор по проекта за конфискацията беше заради проекторазпоредбата, според която се въвежда гражданска конфискация. Така комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин може да прибере в полза на държавата имоти и доходи на лица, срещу които има единствено наказателно производство - без влязла в сила присъда, и разликата между доходи и имотно състояния е около 96 хил. лв. В последния доклад на Европейската комисия от юли към България беше отправена препоръка спешно да бъде прието законодателство за конфискация на незаконно придобитото имущество, въпреки връщането на закона от парламента.
В ЕК се обсъжда законодателна рамка за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, като се дискутират и възможностите за по-добро сътрудничество за обмен на информация и доказателства, когато става въпрос за гражданска конфискация, коментира Тодор Коларов, председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Важно е не само да се отнеме имущество, но и то ефективно да се управлява.
Основни теми и лектори
Aлтернативни практики за управление на конфискувани имущества, придобити от престъпна дейност, представя Емилия Тарантино, началник на кабинета на президента на провинция Казерта. Темата на проф. Барбара Ветори от Университета UCSC в Милано е «Италианският подход за разследване, отнемане и разпореждане с имущества, придобити от престъпна дейност». Д-р Роберто Форти, председател на Международна мрежа на неправителствените организации, борещи се срещу транснационалната организирана престъпност (FLARE) обобщава „Отговорът на европейските институции относно активи, придобити от престъпна дейност. Място и роля на гражданското общество”. Заместник-директорът на италианската Националната агенция за администриране на активи, придобити от престъпна дейност Джакомо Барбато говори за «Италианският подход при разпореждането и управлението на конфискувани активи, придобити по престъпен начин». Ролята на прокуратурата при установяване и конфискуване на имущества, придобити по престъпен начин в Италия, изтъква пред българските си партньори Луиджи Гай, прокурор в Прокуратурата на Република Италия. Българският опит при установяване на имущество, придобито от престъпна дейност представят Георги Илиев, началник на кабинета на председателя на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност и Ваня Несторова, прокурор в сектор „Противодействие на изпирането на пари” във Върховната касационна прокуратура.
Семинарът се организира от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, съвместно с партньорите от италианската провинция Казерта.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg