EUR 1.9558
USD 1.7676
CHF 1.7955
GBP 2.1623
CNY 2.4934
you tube
mobile version

Конфискация и при прекратено дело

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конфискация и при прекратено дело

mail15:03 | 14.12.2018прегледи 364 коментарикоментари 0


Със 116 гласа "за", шестима "против" и 25 въздържали се, парламентът одобри на първо четене предложените от управляващите промени в закона за противодействие на корупцията. Вносител е председателят на правната комисия Данаил Кирилов/ГЕРБ/. Поправките са реакция на НС след тълкувателното решение на ВКС, в което се постановява, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация.

Решението има силата на закон и след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество. Това, по данни на председателя й Пламен Георгиев, засяга 19 производства за близо 22 млн. лв. На основание на тълкувателното решение вече е прекратено едно производство и комисията има около 300 висящи съдебни производства, е посочил при обсъждането в правна комисия Георгиев.

Целта на предложените промени е обезпечаване на ефективната работа на КПКОНПИ, а упражняването на правото на иск за отнемане на незаконно придобито имущество е самостоятелно производство, необвързано от развитието на наказателния процес.

Със законопроекта се прецизират и разпоредбите относно сроковете за извършване на предварителната проверка във фазата на производството по гражданска конфискация. Предлага се неспазването на инструктивните срокове да не е основание за прекратяване на гражданското производство.

Урежда се действието на закона по отношение на неприключилите проверки и производства пред съда по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество /отменен/ и Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. По този начин се цели в пълна степен защитата на държавния интерес и обезпечаване на ефективността на гражданската конфискация, пише в мотивите си вносителят.

Категорично в подкрепа на предложенията на ГЕРБ се обяви ДПС, защото, по думите на Хамид Хамид, тълкувателното решение на съда е стигнало твърде далеч, нарушава се конституцията и разделението на властите. ВКС променя закона на 180 градуса с тълкувателно решение, отбеляза той и сравни ситуацията с вече започнал футболен мач, чийто правила се променят в движение. Мач, благодарение на който, България получи най-добрият доклад от ЕК от много години насам, подчерта депутатът. Хамид обърна внимание, че сега вносителят предлага да се възстановят правилата и мачът да продължи по същите правила, по които е започнал.

Няма как, когато има пълен консенсус в НС, в държавата, да се борим с корупцията, някой да излиза срещу народа си, правителството си, парламента си и да променя правилата, категоричен е Хамид Хамид. Той съобщи, че ДПС ще предложи сроковете за проверка и за внасяне на иск да се увеличат двойно./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg