EUR 1.9558
USD 1.7660
CHF 1.7917
GBP 2.3216
CNY 2.5088
you tube
mobile version

Контейнер, пълен с дрехи, в центъра на София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Контейнер, пълен с дрехи, в центъра на София

mail13:04 | 09.04.2019прегледи 453 коментарикоментари 0


В разгара на пролетното почистване все по-честа гледка стават изхвърлените дрехи и обувки около контейнерите за общ боклук. Така е, защото ние хората чисто човешки правим естествена асоциация между важни за нас моменти, спомени, емоции и любимите ни стари дрехи, които по една или друга причина вече не носим. Хората тайно се надяват, че някой в нужда може да си ги хареса, давайки им шанс за нов живот. Истината обаче е, че просто нямаме представа какво друго бихме могли да направим с ненужния текстил в гардеробите си.

С цел да комуникира тази липса на информираност, в центъра на София се появи причудлива инсталация на контейнер, пълен с дрехи. Тази необичайна акция предизвика множество въпроси в минувачите, които правиха снимки и изразяваха разнородни реакции. Някои се опитаха да станат част от каузата като оставят лични дрехи в него, други се снимаха и коментираха в социалните мрежи с различни догадки и хипотези.

Кампанията е инициирана от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, отправяйки към хората подробна информация на техния сайт за възможностите за рециклиране и екологичните проблеми, които безразборното изхвърляне на текстил предизвиква в средата около нас.

Ето и основните данни:

-в България се генерират почти 100 000 тона отпадъци на годишна база от стари дрехи и обувки;

-текстилът, попаднал в сметищата за общи отпадъци гние с години - синтетичните влакна не се разграждат, а вълнените при разграждането си в природата произвеждат метан, който е основен виновник за глобално затопляне;

-дрехите от не биоразградими материи остават на бунището повече от 200 години;

-старите обувки се разлагат за близо 10 години, а гумените им или синтетични подметки – между 50 и 80 години;

-боите и химикалите, използвани в производството на текстила, замърсяват почвата със силно отровни или опасни химични съединения;

-около 40% от дрехите в гардеробите ни са носени рядко или никога.

Единствената алтернатива на тези плашещи статистики е съзнателното възприемане на факта, че дрехите не са боклук. Чрез специалните контейнери и инициативи за събиране на ненужен текстил, дрехите могат да бъдат повторно употребявани или да бъдат целенасочено рециклирани, но само ако не са изхвърлени в контейнерите за общ отпадък. Промяната на статистиката зависи от информираността и действията на всеки един от нас.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg