EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Компенсации за „син език” = 450 хил. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Компенсации за „син език” = 450 хил. лв.

mail06:15 | 20.08.2014прегледи 1841 коментарикоментари 0


450 000 лв. за компенсация на стопаните, загубили животни от заболяването „Син език”, са заделени от Земеделското министерство, съобщи в Мокрен министърът на земеделието и храните Васил Грудев, предаде репортер на Радио „Фокус”-Сливен. Според министъра на територията на страната има загинали 1 900 животни, а министерството има необходимия финансов ресурс за пълно обезщетяване на стопаните. Те ще бъдат компенсирани по пазарни цени, като собствениците на загинали породисти животни ще получат и допълнителна компенсация, за да не пострадат от загубата на скъпоструващите животни. Според министър Грудев БАБХ работи на пълни обороти за ограничаване на заболяването. Освен това се водят преговори и с ЕК за осигуряване на средства за ваксинация на животните. Тя може да започне след края на зимния сезон. Около 3 млн. лв. ще бъдат необходими за ваксини.

По-рано за незабавни компенсации за стопаните на животни, заразени или умрели от болестта син език, се обявиха животновъди и представители на браншови организации от цялата страна. Настояваме това да стане по средноевропейски цени на глава животно, каза за БТА Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Стопаните и браншовиците се срещнаха в Пловдив, за да набележат спешни мерки за справяне със ситуацията. Те излязоха с две декларации - с искане за компенсации и до главния прокурор Сотир Цацаров. Ще сезираме главния прокурор за допуснато престъпно бездействие от предишния Министерски съвет, който на два пъти отказа на бившия аграрен министър Димитър Греков отпускането за средства за справяне с болестта син език, каза Бойко Синапов. Ако бяха взели мерки - обработката на местата за паша и на водоемите, това можеше да не се случи, категорична е Боряна Дочева от Управителния съвет на Сдружение на млекопроизводители. Втората декларация на животновъдите ще бъде внесена по време на консултативния съвет по животновъдство в аграрното министерство този четвъртък. Освен незабавно изплащане на компенсации, искаме да се пръскат водоемите, да се осигурят пари за ваксини на животните догодина, както и средства за отпадналите животни и пропуснатите ползи, подчерта Боряна Дочева.

Ситуацията в страната обобщават кореспондентите на БНР:

Осем са вече установените огнища на заболяването „син език” сред животните на територията на Габровска област. Досега са умрели 111 овце и 1 крава. Мерките за ограничаване на разпространението на болестта продължават
Новопотвърдени са две огнища на син език в град Плачковци. Останалите шест са в общините Габрово, Дряново и Севлиево. До момента са взети проби от 49 ферми, в които се отглеждат овце и говеда и има съмнение за разпространение на заболяването. Най-засегната в областта е Габровската община. Разпространяването на болестта става най бързо в полупланински райони, затова експертите от Областната дирекция по безопасност на храните съветват стопаните да избягват тези места за паша. Собствениците на умрели животни трябва задължително да ги изпращат на екарисаж. Всички ще бъдат компенсирани от държавата след представяне на необходимите документи на общинския ветеринарен лекар за изготвяне на актове за обезщетение.
И в Силистренско има потвърдени случаи на "син език", съобщи за Радио Шумен д-р Валери Милчев от Областната дирекция по безопасност на храните в крайдунавския град. Положителни са пробите на две овце във ферми в дуловските села Правда и Полковник Таслаково.
В два животновъдни обекта в омуртажкото село Птичево има общо 10 положителни проби за болестта, допълни д-р Стойне Миланов - директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Търговище. Това са първите резултати от изпратените на 28-и юли проби за изследвания в Националната лаборатория.

Десетки проби от животни, със съмнения за болестта "син език" са изпратени от районите на Сандански, Петрич и Гоце Делчев. Местните ветеринари обвиниха контролните институции в липсата на адекватни мерки срещу болестта.

Резултати от изследванията все още няма, но фермерите са изключително притеснени, споделя Николай Толев от Сандански, който е и член на Съюза на общопрактикуващите ветеринарни лекари.
Фермерите и хората са свидетели, че нещата се разрастват. Още повече, че летежът на тези куликуиди, на тези комарчета, то е в късното лято и началото на есента, тоест те сега са най активни, август и септември.
Опасността вирусът, причиняващ заболяването син език по животните да обхване цялата страна е повече от реална, категоричен е доктор Толев и директно обвини агенцията за безопасност на храните за липсата на ваксина, която е трябвало да се приложи масово още преди месец - два.
Имам информация, че Румъния ваксинира от три, четири месеца назад, Македония също ваксинира животните си от месец и половина, два навсякъде по границите с България. И колкото и грубо да звучи, може би пак се касае за комисионната на някой, който преразпределя баницата.
На въпрос какви са съветите към фермерите, където заболяването е факт Толев отговори:
Сутрин животните да не ги извеждат по рано от осем часа, защото летежа на комарите и на куликуидите, които предават заразата, то е обикновено в ранните сутрешни часове и вечер обикновено лети в по късните часове, след осем вечерта.
 


 

/обновена/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg