EUR 1.9558
USD 1.7730
CHF 1.7891
GBP 2.2097
CNY 2.5089
you tube
mobile version

Кой ще е новият кмет на Истанбул?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой ще е новият кмет на Истанбул?

mail07:40 | 06.06.2019прегледи 718 коментарикоментари 0


Истанбул, Специално за БТА от Нахиде Дениз

Според проучване на социологическата агенция Консенсус кандидатът за кмет на Истанбул на опозиционната Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу, който на 31 март спечели вота, но след това му бе отнет с решение на Висшата избирателна комисия /ВИК/, която постанови повторение на избора за кмет на 23 юни, води в предварителните анкети с 2,1 на сто срещу кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Бинали Йълдъръм.

Ръководителят на Консенсус Мурат Саръ заяви, че резултатите са от допитване, извършено между 21-22 април с 1040 анкетирани. Според получените данни 50,2 на сто от гласоподавателите на 23 юни ще гласуват за Екрем Имамоглу, 48,1 на сто за Бинали Йълдъръм и 1,7 за кандидати на други партии.

Мурат Саръ прогнозира, че разликата от 13 700 бюлетини в полза на Екрем Имамоглу срещу Бинали Йълдъръм, получени на вота на 31 март, на повторния вот на 23 юни ще достигнат над 180 хиляди за Имамоглу.

"Вотът на гласоподавателите, чиято възрастова граница е 39 г., ще бъде ключов за резултата на 23 юни. Виждаме, че предпочитанията на един процент от онези 2,7 на сто гласоподаватели, които на 31 март гласуваха за кандидатите на други партии /извън водещите коалиции на управляващата ПСР и на опозицията/, отиват към Екрем Имамоглу. Не се наблюдава съществена промяна в нагласата за Бинали Йълдъръм в сравнение с 31 март - тя остава между 48,1- 48,3 на сто", коментира Саръ.

Според анкетата на социологическата агенция Мак, извършена с 11 хиляди души, Екрем Имамоглу води с около две на сто пред Бинали Йълдъръм. Анкетата е проведена в периода 15-20 май.

Преднина за Имамоглу прогнозира и социологическата агенция Оптимар, която му дава 52 на сто. Ръководителят на агенцията Хилми Дашдемир твърди, че разполагат с резултатите от анкета, която са направили след огласяването на мотивите на ВИК за повторение на вота /ВИК съобщи едва след около 18 дни мотивите си, което предизвика критики - бел. авт./, които агенцията ще публикува в идните дни.

Отговорен представител на социологическата агенция Пиар коментира, че "психологията на масовото поведение се проявява в полза на Екрем Имамоглу".

"Вотът на 23 юни крие рискове и за двете водещи коалиции. И двамата кандидати имат шанс да спечелят. Но трябва да се подчертае, че психологическото поведение на масите е в полза на Екрем Имамоглу", посочи той.

Междувременно коалиционният партньор на президента Ердоган Девлет Бахчели, лидер на Партията на националистическото движение /ПНД/, се е отказал от плановете си да установи предизборен щаб в Истанбул, с цел да активизира националистическия електорат да гласува за Бинали Йълдъръм. ПНД спечели кметския пост в една община в Истанбул.

Твърди се, че Бахчели се е отказал от предварително набелязаната стратегия за Истанбул под давление на Ердоган.

"За вота на 23 юни управляващата ПСР възнамерява да привлече гласовете на по-заможните кюрди, които поради несъгласие с политиката на Ердоган по кюрдския проблем предпочетоха да не гласуват. Евентуално участие на националиста Бахчели в предизборната агитация би имала обратен ефект. Привличането на кюрдските гласоподаватели е важно за постигане на резултат в полза на Бинали Йълдъръм. В рамките на тази стратегия ПСР прави и други совалки, например среща на адвокатите на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан в затвора", коментират наблюдатели.


Тагове: кмет, Истанбул
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg