EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кога да платим на брокера?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кога да платим на брокера?

mail07:15 | 18.06.2013прегледи 985 коментарикоментари 0


Специално за EconomyNews.bg от ceb.bg

Брокерите на недвижими имоти получават комисионна при покупко-продажбата. Обикнявено тя е в размер на 3%, освен ако страните не са се договорили друго. Кога обаче се плаща комисионната – при предварителния договор или при изповядане на сделката пред нотариус?
В придобитата практика от години комисионната се заплаща при сключване на предварителния договор, обяснява брокер Амброзио Йорданов. Това е така, защото брокерът е свършил основната част от своята работа. Това беше много удобно преди, защото капарото се плащаше от купувача на ръка, разказва експертът.
Сега положението е друго. Всички плащания по една сделка с имот по закон се извършват по банков път. При това положение има извесни неудобства, защото продавачът не разполага с парите, а купувачът не ги носи в брой.
Вече много често в практиката навлизат нови договорки като например една част от комисионната да се заплаща след подписване на предварителния договор, а друга – след окончателно приключване на сделката.
Обичайна практика е комисионната на брокера да се заплаща при сключване на предварителния договор за покупко-продажба, потвърждава брокер Кристина Найденова. Това става по банков път или в брой според уговореното между брокерите и клиентите.

Комисионната може да се плати на две и повече части, ако това е уговорено между страните. Специалистът съветва тези уговорки да бъдат в писмена форма, тоест да има договор за съответните услуги между брокера и клиента. Така сделката ще протече много по-гладко, а клиентите ще са спокойни за парите си.
 


Тагове: брокер, плащане
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg