EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай откри слънчева централа до Казанлък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай откри слънчева централа до Казанлък

mail11:45 | 18.09.2012прегледи 1891 коментарикоментари 0


В землището на казанлъшкото село Черганово официално бе открита 25-мегаватова фотоволтаична електроцентрала. Инвеститор е „Би Си Ай Черганово” ЕООД, като дружеството майка е „Ейч Уан Венчър Суис Холдинг” АГ. Фотоволтаичната централа е разположена върху 600 декара площ, а направената инвестиция е в размер на 61 285 472 евро. Специално за откриването на обекта край село Черганово пристигна делегация от Китай, водена от изпълнителния директор на Китайската национална банка за развитие (КНБР) Уейнонг Зонг и вицепрезидента на „Хареон Солар Технолоджи” Луис Лиу. Фотоволтаичната електроцентрала е в резултат на взаимодействието между Китайската национална банка за развитие и „Хареон Солар Технолоджи”. Уейнонг  Зонг каза, че това е първият задграничен енергиен проект, подкрепен от банката. Той успешно е завършен и вече действа. Той благодари на българското правителство и на местната власт в община Казанлък за подкрепата и изрази увереност, че все повече китайски компании ще избират България за своите инвестиции.
Приоритети на КНБР са иновативните и високотехнологични сфери. Общият размер на активите на банката в целия свят е над $1 трлн., съобщи още Зонг.
Вицепрезидентът на „Хареон Солар Технолоджи” Луис Лиу подчерта, че България е първата страна извън Китай, където фирмата, която представлява, прави инвестиции в слънчеви електроцентрали. В момента се работи върху 4 проекта за фотоволтаици, като общата постигната мощност е 90 мегавата. Капитализацията на дружество „Хареон Солар Технолоджи” е $1.5 млрд.. Компанията е избрала КНБР за партньор, тъй като тя е една от най-големите банки в Китай. В следващите инвестиционни намерения на „Хареон Солар Технолоджи” банката ще е статегически партньор на фирмата, каза още Лиу.
От името на Община Казанлък заместник-кметът Даниела Коева благодари на жителите на населеното място, одобрили предложените два общински парцела за изграждане на соларния парк, на Общинския съвет за окончателното решение и най-вече на КНРБ и „Хареон Солар Технолоджи” за инвестиция.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg