EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 1.7784
GBP 2.2949
CNY 2.5344
you tube
mobile version

Китай: Икономиката се забави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Икономиката се забави

mail11:11 | 16.07.2019прегледи 704 коментарикоментари 0


Китайската икономика се разшири през второто тримесечие с най-слабо темпо от 27 години насам, въпреки че редица важни икономически индикатори за месец юни отчетоха по-добър от очакваното растеж, но недостатъчен за да премахне необходимостта от допълнителни стимулиращи мерки на властите в Пекин в подкрепа на вътрешното потребление и на инвестиции с оглед на продължаващата търговска война със САЩ.

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна през трите месеца до края на юни с 1,6% спрямо първото тримесечие, когато се повиши 1,4 на сто, показват данни на Националното статистическо бюро на втората по сила световна икономика.

На годишна база обаче растежът на БВП през второ поредно тримесечие се забави до 6,2% от 6,4% в началото на годината, отбелязвайки най-слабо повишение от първите три месеца на далечната 1992-а година.

Данните все още отговарят на заложения от китайските власти целеви растежен диапазон за 2019-а година между 6,0% и 6,5%, но предполагат, че икономическата експанзия може да продължи да се забавя през второто полугодие към 6,0% - 6,1%, прогнозират икономисти.

Националното статистическо бюро представи обаче по-добри от очакваното данни за основните икономически показатели на Китай за месец юни, но някои анализатори изразяват предпазливост относно тяхната устойчивост и продължават да очакват, че Пекин ще продължава да предоставя допълнителни стимулиращи икономиката мерки и през следващата месеци.

Индустриалното производство през юни нарасна с 6,3% при очаквания за повишение с 5,2% и след като през май се повиши с едва 5,0% (най-слабото темпо на растеж от февруари 2002-а година насам). Според националната статистика повишение до рекордни нива отбеляза производството на стомана и на алуминий.

През първото полугодие индустриалното производство в Китай се увеличи с 6,0% спрямо същия период на 2018-а година след повишение с 6,0% и през първите пет месеца на настоящата година и очаквания за растеж с 5,9 на сто.

Продажбите на дребно пък нараснаха през юни с цели 9,8% (най-солиден растеж от март 2018-а), надвишавайки съществено очакванията за растеж с 8,5% и след повишение с 8,6% през май, като тези данни могат да парират отчасти опасенията за отслабване на потребителското доверие в Китай. От началото на годината продажбите на дребно се увеличиха с 9,4% след повишение с 8,1% през периода януари - май.

Дълготрайните бизнес инвестиции също отбелязаха по-добър от очакваното растеж през първото полугодие на 2019-а година, нараствайки с 5,8%, докато осредните прогнози бяха за запазване на слабото темпо на растеж от 5,6%, отчетено през първите пет месеца на годината. Инвестициите само в пазара на недвижими имоти, който е един от основните двигатели на втората по сила световна икономика, се увеличиха през юни с 10,1% след повишение с 9,5% през май.

Тази поредица по-добри водещи показатели за месец юни предполагат, че вече предприетите от управляващите в Пекин стимулиращи мерки може би започват да дават резултат. Но подновената през последните месеци ескалация на търговското напрежение между Вашингтон и Пекин, както и забавянето на глобалната икономика вероятно ще наложат предприемането на допълнителни политики в подкрепа на отслабващата китайска икономическа експанзия.

Азиатските борси реагираха със смесено чувство на днешните противоречиви важни данни от Китай.

Китайският основен фондов индекс Shanghai Composite се повиши по време на търговията в понеделник с 0,4%, а индексът Hang Seng - с 0,2%, тъй като инвеститорите сякаш игнорираха забавянето на икономическия растеж на Китай през второто тримесечие до 27-годишн дъно, акцентирайки на по-добрите показатели за месец юни. Южнокорейският индекс Kospi обаче се понижи с 0,2%, а австралийският ASX 200 - с 0,65%.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg