EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Калфин: Пенсионният модел ще работи 25 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Калфин: Пенсионният модел ще работи 25 години

mail06:15 | 07.07.2015прегледи 1328 коментарикоментари 0


Приетите промени на първо четене в пенсионната система ще гарантират увеличение на новите пенсии, като за тази цел ще се генерират над 1 милиард лева, който ще се използва за повишаване на най-ниските пенсии, каза в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.Той е категоричен, че сегашният пенсионен модел не работи:
Сегашната система, в сегашния си вид, са пагубни въобще за пенсионната система в страната. Желанието тя да се промени беше този двигател, който доведе до общо решение.
Според социалния министър новият пенсионен модел ще работи поне 25 години:
Няма смисъл да обещаваме чудеса. Това, което казах, с увеличаването на пенсиите, е заложено във формулата, така че, то е гарантирано. Пенсионната система подлежи на политическите промени в бъдеще. Искрено се надявам, че особено с тези промени, които правим - за мъжете с по 1 месец годишно се вдига изискването за възрастта за пенсия, просто няма смисъл някой да се упражнява и да го прави на политически проблем. Поне в следващите 20-25 години мисля, че този модел би могъл да работи спокойно.
Пенсионният пакет, който предлага кабинетът на служителите в МВР е много по-добър от досегашния. Това увери вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.
В ефира на "Хоризонт" Ивайло Калфин настоя правителството да направи собствен анализ на въздействието върху икономиката на евентуалното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Нерешен остава въпросът в сферата на социалната политика, каза Калфин.
Според социалния министър страната ни все още е далече от евентуално влизане в Еврозоната и с това не трябва да се спекулира от политиците. Той коментира и кризата в Гърция, като заяви, че ако страната излезе от Евросъюза, навлиза в неизвестността.
Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър, оповести в ефира на "Хоризонт" изследването, което е осъществил неговият екип, по повод решението в края на декември 2014 година, когато беше извършено изменение на Кодекса за социално осигуряване и с което беше регламентирана възможността еднократно да се избера осигуряване в пенсионен фонд или в НОИ. Според Нейков:
Проблемите, които създава това изменение, са много повече от въпросите, които се надяваме, че може би решава. С тази стъпка, скрита под много благовидно покривало на свободен избор, ние всъщност променяме в основата му българския осигурителен модел, такъв, какъвто беше създаден 2000-ата година. Той предвижда солидарния и капиталовия стълб, това е универсалните пенсионни фондове, да работят заедно. Затова и двата са задължителни, за да могат хората, родените след 31-и декември 1959-а година, да получават и по две пенсии. Сега с тази идея на министъра на финансите ние премахваме задължителността на капиталовия стълб. Ефектът ще бъде много сериозен и много негативен в много посоки.
Това ще означава, че парите на хората, които са натрупани в техните лични сметки, в универсалните фондове, ако бъдат преместени, отначало беше в НОИ, после се реши да се натрупват в т.нар. Сребърен фонд, тези пари няма да носят доходност на хората. В крайна сметка до 5 години преди пенсия, нито НОИ, нито универсалните фондове ще знаят къде отиват тези пари – дали в единия или в другия стълб, коментира още Нейков.


 


Тагове: Калфин, модел
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg