EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как Соррас ще плати дълга на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как Соррас ще плати дълга на Гърция

mail17:45 | 26.09.2011прегледи 5285 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

В медиите се появи информация, че гръцкият богаташ Артемис Соррас е предложил да плати дълга на родината си, който възлиза на 450 млрд. евро. След по-внимателно проучване на екзотичната новина, стана ясно, че тя не е измислена легенда или нечия прищявка. Ето за какво става въпрос.
Националната банка на Гърция (NBG), която е собственик и на ОББ, основава Ориенталската банка през 1904г. заедно с Националната банка на Германия (Nationalbank für Deutschland AG, съществувала до 1922). Банката, известна още като “Banque d’ Orient”, се развива в три основни области: Солун, Смирна и Александрия, а през 1932 г. е придобита от банката-майка NBG. Съгласно тогава действащите закони и предвид годините, които са минали, NBG излиза с твърдението, че стойността на акциите, които са закупени от гръцки граждани, е нищожна. И това се оказва напълно законосъобразно, ако ценните книжа на семейство Соррас са в драхми. „Малката” разлика в случая обаче е, че акциите на семейството са в злато, чийто гарант се явява Централната банка на Франция („Banque de France”).
След 1940 г. на много акционери в малоазиатските области Йония, Кападокия и Кавказ (предимно бежанци) им било обяснено, че акциите им вече са нищожни. Притежателите бързо забравят за тях – тези, които ги съхранявали в банковите трезори, останали без акциите, но предвидливи семейства скътали ценните си книжа в шкафчето под ключ.
Едно от тези семейства е именно Соррас - през април 2010 г. наследникът Артемис Соррас (Artemi Sorra) от град Патра се появява внезапно с 40 акции от бившата Ориенталска банка пред Националната банка на Гърция. Банката на два пъти изпраща официален отговор до Артемис – първо през септември 2010 г. и още веднъж – през февруари тази година, че въз основа на Закон 18/1944 г. (първият - до тогава, NBG е под управлението на „Deutsche Bank”) акциите са нищожни. От правният отдел на Националната банка на Гърция обаче не споменават какво се случва ако акциите са в злато – говори се единствено и само за драхми.
Впоследствие, за изненада на Артемис Сорас, NBG му предлага споразумение в размер на 1.5 млрд. евро за 10 акции на бившата Ориенталска банка. Освен това, юридическите съветници му предлагат странен начин за изплащането на тези пари – чрез британска фирма. Станало ясно, че Централната и Националната банка на Гърция искали да избегнат пряката си намеса в тази банкова транзакция, за да избегнат и риска отново да се изправят срещу други заинтересовани лица по същия случай. Правоимащите отказали да приемат подобен странен ход за изплащане на парите. Те учредили дружество с идеална цел END, чийто председател е известният кардиолог от Ню Йорк Емануил Ламбракис, а заместник-председател – доцентът по финанси в университета Мериленд Теодорос Кариотис.
Сем. Сорас дарило 4 акции на дружеството END и подало данъчна декларация за дарение в Патра. Гръцката държава е длъжна да издаде квитанция за платен данък дарение, който за неправителствени организации е в порядъка на 0,5%, и да получи данък в размер на около 13,5 милиарда.
Впоследствие доц. Теодорос Кариотис се захваща с трудната задача да оцени общата стойност на всичките 40 акции. Резултатът е впечатляващ – общата им цена е приблизително 30 трилиона, като всяка акция в злато се оценява на 670 млрд. евро!
От информацията става ясно, че Артемис Соррас може да се превърне в далеч по-емблематична личност за страната си, отколкото Пабло Ескобар (предложил да плати външния дълг на родината си Колумбия). Данъчните служители в Гърция за изпратили случая до финансовия министър Евангелос Венизелос. Информацията е стигнала и до лидера на „Нова демокрация” Андонис Самарас, както и до премиера Георгиос Папандреу. Все още обаче няма официална информация от тяхна страна, а как ще се развие случая – предстои да разберем.
 


Тагове: дълг, акции
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg