EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Как МВФ ще отпуска заеми?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как МВФ ще отпуска заеми?

mail08:40 | 03.04.2020прегледи 9412 коментарикоментари 0


Изпълнителният съвет на МВФ прие нов план за тригодишни двустранни заеми, за да запази кредитния си капацитет от 1 трилион долара на фона на коронавирусната криза, обяви във вторник управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева по време на извънреден видеоконферентен разговор с министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20.

Новата рамка до голяма степен е същата като тази, приета през 2016 г. за споразумения, които позволяват на по-заможните държави от МВФ да дават заеми директно на държави членки в нужда, заяви г-жа Георгиева. Този ход ще доведе до удължаване на едно такова двустранно кредитиране от декември 2020 г. до края на 2023 г., като е възможно едногодишно удължаване до края на 2024 г.

Двустранните споразумения за заеми представляват третата линия на отбрана на МВФ след основните операции по отпускане на средства от наличните квотни ресурси - около 650 милиарда долара - и многостранния фонд на МВФ за кризисни заеми, известен като Нови договорености за заеми (NAB).

Понастоящем NAB разполага с около 250 милиарда долара, но страните членки на МВФ се договориха миналата година да удвоят тази сума до 500 милиарда долара. Двустранните споразумения за заеми ще съставляват остатъка от заемният капаците на МВФ в размер на 1 трлн. долара.

МВФ заяви, че новата двустранна рамка и разширяването на NAB ще влязат в сила на 1 януари 2021 г.

"САЩ наскоро одобриха удвояването на Новите договорености за заемане. Изпълнителният съвет ма МВФ вчера постигна съгласие за нов кръг от двустранни заеми за осигуряване на кредитния капаците на фонда от 1 трилион долара", подчерта Георгиева и добави, че фондът "остава много загрижен за отрицателните перспективи за глобалния икономически растеж през 2020 г. ".

"Това са ключови стъпки, за да се гарантира, че МВФ може да подкрепи своите членове по време на глобалната пандемия от коронавирус, която сега се разгръща, а и след нея", допълни Кристалина Георгиева.

Представителите на Г-20 представиха план за борба с коронавируса, фокусиращ се върху дълговите проблеми на по-бедните държави.

Планът на Г-20 за борба с последиците от пандемията на коронавирус ще адресира рисковете за дългова уязвимост в страните с ниски доходи и ще предостави финансова помощ на развиващите се пазари, се казва в съвместно изявление във вторник.

Във видеоконференция министрите на финансите и централните банкери на Г-20 обсъдиха ролите на Международния валутен фонд и на Световната банка за разгръщането на финансови ресурси и проучването на мерките за облекчаване на липсата на ликвидност на развиващите се пазари, където икономиките, както и на други места, се намират под негативното въздействие на коронавирусът.

Освен това страните от Г-20 ще работят със Съвета за финансова стабилност на групата, създаден след финансовата криза през 2008 г., за координиране на регулаторните и надзорни мерки, предприети в отговор на Covid-19.

Работните групи ще трябва да представят подробности за този план преди следващото заседание на групата на 15 април.

През миналата седмица лидерите на Г-20 обещаха да инжектират над 5 трилиона долара в световната икономика, за да ограничат загубите на работни места и на доходите в резултат на епидемията, като същевременно ще работят за облекчаване на прекъсването на доставките, причинено от затварянето на границите, целящо да ограничи разпространението на вируса.

Те също така се ангажираха да финансират всички необходими мерки за спиране на разпространението на вируса и изразиха загриженост за рисковете пред нестабилните държави, по-специално тези в Африка. Те признаха необходимост от укрепване на мрежите за финансова безопасност.

Лидерите на Г-20 също така казаха на своите висши финансови служители да се координират редовно помежду си и с международните организации за разработване на план за действие в отговор на пандемията, която вече доведе до заразяването на 800 000 души по целия своя и до смъртта на почти 39 000 от тях.

В понеделник министрите на търговията на Г-20 се съгласиха да поддържат пазарите си отворени и да гарантират непрекъснатия поток от жизненоважни медицински консумативи, оборудване и други стоки от първа необходимост.БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg