EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 1.7784
GBP 2.2949
CNY 2.5344
you tube
mobile version

Как да се промени данъчната система?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да се промени данъчната система?

mail18:10 | 05.06.2019прегледи 434 коментарикоментари 0


Данъчната система у нас изисква основно преоценяване и преоглеждане, заяви пред БНР проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН. По думите му проблемът е много сериозен:

„За съжаление Министерството на финансите не проявява никакво желание да дискутира темата, дори демонстративно се придържа към някакви установени вече правила, вероятно много повече от страх да не би нещо да наруши и след това да не може да си върши работата както трябва, отколкото следвайки някакви правила за провеждането на ефективна фискална политика. Работата не е в това да парчетосваме нещата“.

В България ДДС осигурява повече от половината от данъчните приходи, а за сметка на това преките данъци осигуряват около 20%, подчерта проф. Минасян. По думите му събирането на преките данъци е относително по-трудно:

„Вероятно това е една от причините, поради която финансовото министерство, в търсене на комфорт за своята собствена дейност, изобщо не проявява никакво желание да преразгледа структурата на данъчната система“.

Действието на плоския данък вече показва недъзи, които следва да се поправят, изказа мнение още икономистът. Според него те влияят значително върху икономическото развитие на страната.

„Освен че сме най-бедната държава в ЕС, продължаваме да се развиваме с относително по-ниски темпове от сравними на нас страни от тези от Източна Европа. Въпросът с данъчната система има пряко отношение към темповете на прираст на БВП и изобщо въпросът е свързан с фискалната политика“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg