EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво ни посъветваха за „Южен поток”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво ни посъветваха за „Южен поток”?

mail07:00 | 21.12.2014прегледи 2261 коментарикоментари 0


Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксел, като подчерта, че е получил пълна подкрепа и разбиране от Европейския съвет, че България не трябва да носи вината и да плаща глоби заради спирането на проекта. По време на срещата на върха българският премиер е поискал и получил отговор какво да прави България с "Южен поток".

Отговорът е един - изпълнявайте си междуправителственото споразумение, за да не носите съдебни санкции да плащате пари, както за АЕЦ "Белене". От там нататък всички други ангажименти са ангажименти на Европейския съюз и ние стоим зад това ваше решение.Така страната ни вече може да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, особено за морската част на газопровода и да издаде разрешителните за строежа му. И тогава вече ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не е по българска вина. В никакъв случай България не трябва да е виновна за спирането на "Южен поток", категоричен е Борисов.

Нищо от това няма да става зад гърба на Европейския съюз, подчерта премиерът, като упрекна предишните управляващи, че, от една страна, не са обяснили добре пред Брюксел пред какви проблеми е изправена страната ни, и от друга, заради некадърност цяла година не са правили нищо за "Южен поток".

Аз мисля, че от Анкара, когато беше посочена България с пръст, тя беше посочена именно за това - защото месеци, години наред не изпълняваме ангажимента, който имаме по междуправителственото споразумение, уточни премиерът.

На въпрос на Евросъюза ли ще разчитаме да реши оставащите проблеми с европейското законодателство, Борисов отговори:

Европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Сърбия или Македония да минава трасето оттам!

Борисов остана на позицията си, че газопровод до България трябва да има, дори ако Русия държи да изгражда газов възел в Турция.

Нека да го докарат тук потока, тука ще си направим хъбче и ще си продаваме газ, така както и Турция...

Разговорът-Петрова-Новак

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря по телефона с руския си колега Александър Новак, съобщи МЕ по-късно днес. Министър Петкова е запознала руския министър с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта "Южен поток". За България това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода, отбелязва тя. Петкова била категорична, че проектът трябва да се реализира при спазване на европейското законодателство.
Министър Петкова е представила пред руски министър предложението за изграждане на газов хъб на територията на страната в контекста на българската позиция, свързана с "Южен поток". Както е известно, идеята на правителството е да бъде изграден такъв разпределителен център край Варна - там, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода "Южен поток". Тази идея беше представена и пред Европейската комисия от премиера Бойко Борисов при посещението му в Брюксел.
От своя страна министър Новак казал, че до момента Русия не е получила официално предложение от ЕК за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа. Той подчерта необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода. Министър Петкова поясни, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.
Въпреки заявеното от президента Путин намерение за спиране на проекта, до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция, коментирала Петков, като пояснила, че това е важно за България, особено в контекста на стратегическото партньорство между двете страни в областта на енергетиката.
Двамата министри се съгласиха, че задълбочаването на диалога по тези въпроси е от ключово значение за изясняване на всички аспекти по проекта и реализацията му в интерес както на Русия, така и на ЕС. В края на разговора министър Новак получи покана от министър Петкова да посети България в удобно за него време и разговорите по тази и други теми от взаимен интерес да продължат./ обновена

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4147