EUR 1.9558
USD 1.6136
CHF 1.7803
GBP 2.2467
CNY 2.4952
you tube
mobile version

И Гърция с азейрбайджански газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Гърция с азейрбайджански газ

mail16:40 | 11.01.2021прегледи 333 коментарикоментари 0


Гърция вече получава природен газ от Азербайджан по Трансадриатическия газопровод (ТАП), съобщи ръководителят на гръцката държавна газова компания ДЕПА Константинос Ксифарас, цитиран от ДПА. Агенцията посочва, че гръцката част от проекта, предвиждащ транспортиране на газ от Каспийско море през Турция към Гърция, е готова, а скоро предстои тръбопроводът да бъде продължен през Албания и накрая да достигне до Италия.

"Началото на доставките е ключов момент", заяви Ксифарас за гръцката информационна агенция АНА-МПА. Все още не е ясно кога ще бъде завършена последната отсечка между Албания и Италия. Според оценките ще може да бъдат транспортирани до 20 милиарда кубически метра газ годишно. С доставките на природен газ от Каспийско море Европа ще стане по-малко зависима от руския газ, отбелязва ДПА. Газопроводът ТАП се строи от консорциум от международни компании, включително енергийни гиганти като БП.

Газ от Азербайджан се транспортира до гръцката граница по друг тръбопровод - 2000-километровия Трансанадолски газопровод (ТАНАП). Той се свърза с ТАП в Гърция, който има дължина от 550 километра. В Албания ТАП се очаква да бъде с дължина 205 километра. Участъкът до Италия се състои от 110-километрова връзка по дъното на Адриатическо море. Клон към България и Румъния също е в процес на изграждане, посочва ДПА.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg