EUR 1.9558
USD 1.7730
CHF 1.7891
GBP 2.2097
CNY 2.5089
you tube
mobile version

Италия: Централният банкер нападна кабинета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия: Централният банкер нападна кабинета

mail08:45 | 05.06.2019прегледи 654 коментарикоментари 0


Увеличаването на бюджетния дефицит не е начинът да се стимулира вялата икономика на Италия, заяви централният банкер на страната Иняцио Виско, цитиран от ДПА. Крайнодесният вицепремиер Матео Салвини призовава за големи намаления на данъците, дори ако това доведе до увеличаване на държавния дълг в нарушение на бюджетните правила на ЕС. Да се ограничим сами с търсене на временно облекчение чрез повишаване на бюджетния дефицит може да се окаже слабо ефективно, дори контрапродуктивно, каза Виско в годишна реч, отправяйки предупреждение към популисткото правителство в Рим.

Централният банкер отбеляза риска стимулиращите ефекти от по-високия дефицит да "бъдат повече от затъмнени" от по-високата цена на кредитирането за държавата и икономиката.Нежеланието на правителството в Рим да се придържа към бюджетните правила на ЕС допринесе за увеличаване на лихвите по италианските държавни облигации, което оскъпява обслужването на държавния дълг.

Виско призова да бъде сложен край на критиките срещу ЕС с думите, че страната има нужда от внимателна бюджетна политика и по-ефективни инструменти за стимулиране на растежа, в "противовес на субсидиите и трансферите".Това може да се възприеме като криптирана критика към характерната за правителството икономическа политика, включваща намаляване на пенсионната възраст и "граждански доход" за бедните.

"Да държим отговорна Европа за нашите проблеми е грешка. От това нищо не може да се спечели и то отклонява вниманието от истинските проблеми", подчерта банкерът.Според него основните проблеми на Италия са липсата на иновации и ниската продуктивност, укриването на данъци и държавният дълг, корупцията и организираната престъпност, задушаващата бюрокрация, наред със застаряването и намаляването на населението.

Италианският дълг се повиши от 131,4 процента от БВП през 2017 година на 132,2 процента през 2018 година. За тази година се очаква да достигне 133,7 процента, а догодина - 135,2 процента по прогнози на ЕК. Освен това структурният дефицит на Италия, който според разпоредбите на ЕС трябва да бъде свиван с 0,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) годишно, докато не се балансира, се е увеличавал всяка година от 2015 година. Структурният дефицит, който не включва еднократни приходи и разходи и ефекта от бизнес цикъла, се очаква да достигне 2,4 процента от БВП тази година и 3,6 на сто догодина, ако не бъдат взети мерки.

Италия обеща да спазва бюджетните разпоредби на ЕС в следващия си бюджет на фона на влошаващите се държавни финанси и ангажимента на правителството да намали много данъците, предаде Ройтерс. В отговор на писмо от ЕК, в което се поставя въпросът защо и без това огромният италиански дълг е нараснал миналата година, министърът на икономиката Джовани Триа обясни, че причината е икономическият спад и допълни, че мерките за затягане на коланите само ще влошат нещата.

Писмото на ЕС е подписано от заместник-председателя на ЕК и комисар за еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис и от европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси. То бе изпратено на Италия ден след като италианският десноцентристки вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини нарече данъчните правила на ЕС остарели и призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да гарантира дълга на страните от еврозоната.

 

           


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg