EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Изследвания, които ЕС финансира vs ковид 19 видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изследвания, които ЕС финансира vs ковид 19 видео

mail07:35 | 06.04.2020прегледи 6351 коментарикоментари 0


Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на ЕС на кризата с коронавируса.

Подкрепа за науката

Европейската комисия е заделила 48,5 млн. евро за 18 изследователски проекта по програмата "Хоризонт 2020", която финансира научна дейност.

В тези проекти участват 140 изследователски екипа от ЕС и извън него. Те работят по:

  • подобряване на подготвеността и реагирането на здравни кризи чрез разработването на по-добри системи за наблюдение и контрол върху разпространението на вируса;
  • бързи диагностични тестове на място, които да позволяват по-бързо и по-прецизно определяне на диагнозата;
  • нови лечения;
  • разработване на нови ваксини.

Изследователските екипи ще споделят резултатите си в опит да ускорят прилагането на практика.

Европейската комисия събира също така до края на март предложения за изследвания за разработване на лечения и диагностика във връзка с настоящата епидемия, както и за засилване на готовността в бъдеще. Това се организира в рамката на Инициативата за иновативни лекарства (IMI), която представлява публично-частно партньорство между ЕС и фармацевтичната индустрия и също получава финансиране чрез “Хоризонт 2020”. Общата инвестиция се очаква да бъде 90 млн. евро, като половината пари ще бъдат осигурени от бюджета на ЕС, а останалото - от бизнеса.

На 16 март Комисията предложи финансова помощ от 80 млн. евро на CureVac, германска компания за разработване на иновативни ваксини. Целта е да бъде подкрепено производството на ваксина срещу коронавируса, като ЕС чрез "Хоризонт 2020" предоставя гаранция на заем за същата сума, който в момента е в процес на разглеждане от Европейската инвестиционна банка.

Съществуващи проекти

ЕС вече има няколко действащи механизма за финансиране на проекти, свързани със здравни кризи. Сред подкрепените инициативи включват PREPARE – проект за подготовка на болниците в Европа и за подобряване на тяхното разбиране за динамиката на една епидемия, и Европейски архив на вирусите – виртуална колекция от вируси, която предоставя материал на изследователи за помощ при диагностициране.

Финансиране получават и малки и стартиращи предприятия за разработване на иновативни решения, които биха могли да са от полза при епидемии. Например, EpiShuttle е система за изолация и транспортиране на пациенти, а m-TAP е технология за филтриране на въздуха и премахване на вируси.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 1371