EUR 1.9558
USD 1.7385
CHF 1.7182
GBP 2.2619
CNY 2.5924
you tube
mobile version

Изпиваме по 120 млн. л. вино, основно българско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изпиваме по 120 млн. л. вино, основно българско

mail11:05 | 14.09.2018прегледи 462 коментарикоментари 0


В последните 5 години в страната има тенденция да се консумират между 110-120 млн. литра вино. От тях само 5 млн. литра е виното, което е произведено извън територията на страната, т.е. внос. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев в интервю за БНР, Хоризонт.

„Нещата са така, защото мина модата на вносните стоки. Сега любителите на виното разбраха, че българското вино е изключително висококачествено, на изключително добри цени и затова тази конкуренция на българските напитки смазва чуждите. Няма административни лостове, които да са прилагани, за да се ограничава вносът“, обясни Коев.

По думите му в момента изкупните цени на гроздето са нормални. Той уточни, че износът на грозде на България не е в ниския ценови сегмент:

„Цените са абсолютно съизмерими. В момента е и удобно, и възможно, и лесно да се вкара грозде от ЕС, ако ние нямаме достатъчно количества с добро качество. България също изнася грозде всяка година за Италия. Ние изнасяме грозде, но цените са абсолютно съизмерими каквито са в Италия, такива са във Франция, такива са и в България“. 

Този месец започна периодът на гроздобера – един период, специално в лозаро-винарския сектор, натоварен с изключително много очаквания, каза Коев и добави: „Лозарите са с очаквания да добият голямо количество грозде като реколта, да го продадат на максимално високи цени, а винарите точно обратно по отношение на цените, а по отношение на качеството – да бъде висококачествено гроздето и да задоволят своите нужди от производствено количество“.

Директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното обясни, че от близо 8 години лозари и винопроизводители се договарят за количеството на гроздето и нямат проблем при изкупуването: „Започна т.нар. "планиране и договаряне" доста преди да започне гроздоберната кампания, още в месеците март, април, май. Самите лозари договорят с винопроизводителите количествата грозде, които планират да добият, да вземат авансово средства от самите винопроизводители, защото да не се получават ситуации, в които идва кампанията, има много грозде, но няма на кой да го продадат“.

Коев сравни тазгодишната реколта с тази от 2014 година, която е смятана за най-лошата година за последното 30-летие в сектора: „Тази година ситуацията не беше по-различна. Изключително много градушки, имаме райони с лоза, които са изцяло пострадали, има и поразени, т.е. качеството на гроздето не е добро. След това дъждовете, които продължиха до средата на август, създадоха условия за развитие на много болести, което допълнително влоши качеството на гроздето. Ако в една нормална на климатични условия един лозар пръска своето грозде до 8 пъти в годината, за да го предпази от болести, тази година имаме лозови насаждения, които отидоха на 15-о пръскане, само и само да запазят гроздето“.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg