EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иван Иванов: Бизнесът действа брутално

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иван Иванов: Бизнесът действа брутално

mail08:10 | 03.08.2015прегледи 2077 коментарикоментари 0


Комисията за енергийно и водно регулиране защитава интересите на цялото българско общество. Работодателските организации, които организират протести, защитават корпоративен интерес по един брутален и безпардонен начин. В продължение на 2 години бизнесът беше толериран в нарушение на правилата, защото законът посочва, че тази добавката "задължени към обществото" трябва да бъде справедливо разпределена върху всички участници на пазара.Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“ председателят на КЕВР Иван Иванов и обясни:
България не следва сляпо волята на Брюксел, а има прекалено много хора, които успяха да се вкоренят в електроенергийния бизнес с преференциите. Идеите на Брюксел са много добри в своята цялост и те бяха успешно приложени в много страни от Европейския съюз, но у нас бяха дадени изключително високи преференциални цени. По криминален начин беше увеличен на 25 години срокът за задължително изкупуване на тази енергия. Това стана в парламента в нарушение на всички процедури. Това се оказа едно Ел Дорадо не само за български, а и за чуждестранни инвеститори. В България беше изродена тази добра европейска идея.
Иванов обясни, че от рестрикциите спрямо ВЕИ сектора ще бъдат спестени 55 млн. от разходите на НЕК:
На КЕВР се възлага намаляването на количеството на изкупуваната електроенергия с електроенергията, която е за собствено потребление, на което на НЕК се спестява 25 млн. лева. Енергията, която е извън лимита на преференциалната цена и се изкупува по 125 лева, сега ще се изкупува само по 5-6 лева и ще се спестят други 20 млн. на НЕК. Там, където има изградени ВЕИ-та, финансирани от европейски или централни програми и това е укрито, ще бъде намалена цента на всички тези централи. Това спестява още 10 млн. лева на НЕК.
Според него работодателските организации, които организират протести, защитават корпоративен интерес по един брутален и безпардонен начин:
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев защо не каза на хората, че КЕВР, срещу който негодуват, в продължение на 6 месеца намали с 20% цената на природния газ, което е основна суровина за голяма част от българската индустрия. Някой забеляза ли намаление на цената на продуктите от тези производства, където той се използва. Не се почувства никаква промяна.
Защо г-н Велев не каза, че при последното повишение на цената на електроенергията от 1 октомври за бита беше повишена с 10%, а за тях само с 1,5%. Защото тогава не излязоха да протестират в защита на българските граждани. Те защитават само своя корпоративен интерес.
В момента с решението на КЕВР цената на тока за българските граждани, които са на регулиран пазар и за бизнеса, който е на свободен пазар, се изравнява. Добавката „задължение към обществото“ става с един и същи размер за гражданите и за бизнеса.

В КЕВР ние разполагаме с всички разходи на индустриалните производства при тях средно 5% отиват за електроенергия”, коментира още Иванов. „Когато се говори, че КЕВР взима популистки решение това е една лъжа”, заяви Иванов и допълни още, че в резултат на намерените 265 милиона лева регулаторът е разпределил тежестта между бизнеса и гражданите. По думите му увеличението на цената на добавката за производителите на хляб, например ще бъде в порядъка на 0,76%.
Иванов припомни, че в продължение на три месеца екип от министерствата на икономиката, енергетиката и финансите е работило за изработването наредбата. Той уточни, че тя ще позволи големите енергоемки предприятия, които изразходват над 30 гигават часа електроенергия годишно да плащат 85% по-малко от добавката „задължение към обществото”. „Именно предприятия над 30 гигават часа консумират повече от 50% от енергоемката индустрия”, обясни той. „Независимо от забавянето поради изискваната нотификация, наредбата ще влезе в сила за целия ценови период”, заяви Иван Иванов.
Председателят на КЕВР каза, че регулаторът няма да позволи да се повтори картината от 2011-2012 година със соларните паркове. Иван Иванов заяви, че през есента ще се наложи поправка в Закона за енергетиката. Председателят на КЕВР посочи, че това ще се наложи заради отварянето на енергийната борса в края на годината и уточни, че в закона трябва да се промените това, че НЕК е единственият купувач на ел. енергия. „Във ВЕИ сектора има нарушени”, поясни той. По думите му НЕК ще си спести 55 милиона лева само от рестрикции свързани с ВЕИ сектора.

 От своя страна работодатели от четирите организации, които протестираха на 29 юли поискаха оставката на Иван Иванов. Според Камен Колев от БСК решението на КЕВР за цената на тока от 1 август ще удари малките и средни предприятия. "Не бяха използвани всички резерви, които на многократни срещи с правителството предложихме, а те позволяваха да не се променя цената за индустрията до Нова година, когато трябва да влезе либерализираният пазар. Тази цена ще доведе до срив в износа, неизпълнение на сключени договори, ограничаване на мощности, предприятия и съкращаване на работна ръка", каза още Колев. Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ "Подкрепа", е на мнение, че има неща, които не се прощават - и това е отнемането на нашето бъдещето. Решението на КЕВР граничи с източване на кръвта на българската индустрия, каза още той.
 Синдикатите и работодателите имат общи искания и предложения, които представиха в неделя:
- В първите си работни дни Народното събрание да наложи мораториум за присъединяване на производители на електроенергия, които продават ток по преференциални цени.
- Другото искане е да се преразгледат последните промени в Закона в енергия от ВЕИ, който създават условия за следващото неконтролируемо производство на енергия от оборски тор.
- Бизнесът и синдикатите настояват още за пътна карта за реформи, които да доведат дотам, че България да попадне в средата на класацията в ЕС по добавката „задължение към обществото.

В Сливен премиерът Борисов също коментира решението на КЕВР и реакцията на бизнеса. "Няма по-високи цени на тока. В България трябва да се говори с истинските имена. Всички трябва да знаят, че през тези 15 – 20 години в енергетиката са правени куп безобразия", каза Борисов, като отново спомена за огромните разходи за АЕЦ  "Белене", за "Цанков камък". "2013 г. теглят 1 млрд. кредит, който в момента има нула – теглят го и го похарчват без абсолютно нищо, а лихвите му са по 44 млн. Падежът му пада 2018 година, ако можете да смятате, ще видите, че 400-500 млн. ще платим лихви по нещо, което е хвърлено във въздуха. Кой да ги плати тези пари? Кой? Като кажат държавата – ама, държавата сте вие, ние".

Сега като се прибера, БЕХ съм ги извикал и ще им направя едно звено с прокурори и специалисти, които да следят движението на фактурите, защото надписват и пишат. Трябва да има контрол, зарече се премиерът. Борисов отново повтори, че КЕВР е изцяло независима организация.

"Колко пъти им сваляме цените на тока, аз не съм видял нито да поевтинее нещо, нито нищо. Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените", каза Борисов, коментирайки мнението на работодателите и синдикатите, които обявиха, че с поскъпването на тока на индустрията ще скочат и цените за населението.

 


Тагове: Иванов, бизнес
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg