EUR 1.9558
USD 1.7244
CHF 1.7244
GBP 2.2495
CNY 2.5652
you tube
mobile version

Защо протестират "дребните" търговци на горива?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо протестират "дребните" търговци на горива?

mail07:30 | 29.06.2018прегледи 1075 коментарикоментари 0


Елица Стефанова

Продължават протестите на дребни търговци на горива. Тяхното недоволство е срещу готвени промени в Закона за Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтени продукти. Протестиращите заплашват с блокиране на границите, ако текстовете не бъдат изтеглени.

Според търговците законът е лобистки и ще доведе до масови фалитии и повишение на цените за крайния потребител.

Те не са съгласни с предложението всички, които складират или транспортират горива да бъдат регистрирани в Министерството на икономиката. Търговците от малките бензиностанции са против и искането да представят банкови гаранции и да доказват наличие а капитал.

Вносителят на спорния законопроект Емил Димитов – Ревизоро  обаче е категоричен, че солидните нови изисквания са само за едрия бизнес. Според него промените целят единствено шофьорите и цистерните им да бъдат регистрирани, а от бензиностанциите единственото изискване е да декларират обезпечение на стойност 20 хил. лв., което ще им струва около 300 лв. Димитров смята, че недоволството е свързано с желанието на някои търговци да останат в сивия сектор.

В таблицата са изброени новите изисквания за регистрация според дейността, която се извършва.

zoom_sss

Компаниите, членуващи в БПГА, призовават Народното събрание и правителството да не се поддават на уличен рекет. След като половината от цената на горивата представлява държавни вземания, държавата има пълното право да поиска обезпечения, с които да ги гарантира. Още повече – борбата с контрабандата и избягването на данъци, които са често срещани явления при търговията с горива, е в интерес на данъкоплатците и цялото общество, а не на държавната администрация или членовете на БПГА.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

133 млрд.лв. БВП до 2020

06:05 | 10-31-18 | 959