EUR 1.9558
USD 1.7658
CHF 1.8019
GBP 2.1485
CNY 3.9870
you tube
mobile version

Защо Газпром избра България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо Газпром избра България?

mail07:00 | 26.11.2018прегледи 1848 коментарикоментари 0


Как „Газпром“ реши да насочи „Турски поток“ към България, коментира руския вестник „Взгляд“.
Газпром, очевидно, реши да насочи втората тръба на “Турски поток“ на европейската територия. Тя практически следва пътя на "Южен поток", който беше блокиран преди четири години. Все пак този път сериозно се увеличиха шансовете за приключване на въпроса до края. Как планира "Газпром" да надхитри Европейската комисия, използвайки собствените й правила?
Дълго време Газпром не можеше да реши кой път да избере, за да продължи втората тръба на „Турски поток на европейска територия. Бяха обсъдени два варианта на маршрута. Първоначално се обсъжда маршрута през Гърция към Италия. Въпреки това миналата пролет България "се събуди", като много съжаляваше за закриването на "Южен поток" и не искаше да загуби ползите, които „Турски поток“ обещава. Разбира се, не е директен газопровод през Черно море от Русия до България. Тръбата от Турция обаче може лесно да отиде в България, после в Сърбия, Унгария, Словакия и Австрия, където се намира крайната точка на доставка на руски газ (изписана във всички дългосрочни договори на "Газпром" с европейските купувачи).

Именно този маршрут избра "Газпром", коментира "Комерсант", цитирайки данните от операторите на газопреносни системи в България, Сърбия, Унгария и Словакия за октомври - ноември 2018 г. Тези оператори вече проведоха търгове за резервиране на нови мощности от 1 януари 2020 г. в продължение на 20 години. Такава процедура е предвидена в законодателството на ЕС и е необходима за изграждането на нови газопроводи. Газпром участва в тези търгове и е готов да запази всички предложени мощности. С други думи, руската компания е готова да доставя газ на тези страни.
Въз основа на търговете се предлага да се резервират 15,8 милиарда кубически метра газ на входа от Турция от 1 януари 2020 г. в продължение на 20 години. Това съвпада със силата на втората тръба на Турски поток. В резултат на това доставките за България и Сърбия през „Турски поток“ са планирани да започнат през 2020 г., за Унгария - през 2021 г. и за Словакия - през втората половина на 2022 г.
Това е причината за гордостта на "Газпром" след неуспеха на "Южен поток". Официално обаче "Газпром" не е обявила изборът на конкретен маршрут. Какво обяснява тази тайна?

"Логично беше да се крием. Защото, веднага щом обявиш къде тръгва тръбата, веднага ще започнат натиск, критика и заплахи. Всички видяхме това в ситуацията с България през 2014 г., когато тя беше директно заплашена. Европейската комисия и нейният председател Барозу я притиснаха. Постоянни делегации пристигнаха в България. И всичко това приключи с делегацията на американските сенатори с покойния Маккейн, която допритисна България. И те биха организирали същото нещо сега ", казва Игор Юшков от Фонда за национална енергийна сигурност.
Информацията сега е изтекла, може би защото дойде времето: в понеделник строителството на морската част на турския поток бе завършено. "Единият клон ще се влее в газопреносната система на Турция, а вторият ще завие надясно и ще отиде в България. Има един малък мост от Турция в България и изграждането на нов газопровод към българите на нейна територия, всъщност не е необходимо. Тъй като ще се използва съществуващ газопровод, който сега изпомпва газ от Русия в Турция през Украйна, Румъния и България ", обяснява Юшков.

Веднага след като първата нишка на "Турския поток" започне да работи, тази тръба ще бъде пусната, защото Турция ще получи газ, използвайки напълно директни газопроводи през Черно море ("Син поток" и "Турски поток "). И чрез тръбопровода, който е освободен, руският газ ще излезе от Турция през България в обратен режим (т.е. в обратната посока). Въпреки това ще бъде необходимо да се изгради тръба от България на границата със Сърбия и по-нататък по територията на Сърбия, Унгария и др.
Но най-важното е, че за разлика от "Южен поток", този път ще бъде много по-трудно да се предотврати този проект. И ето защо.
Европейската комисия вече няма правна възможност да обвини „Газпром“ за неизпълнението на Третия енергиен пакет на ЕС. Напротив, България заедно с други страни и "Газпром" ще могат да изискват от ЕК прилагането на собственото му европейско енергийно законодателство.
Атаката срещу "Южен поток" беше организирана под предлог за нарушаване на нормите на Третия енергиен пакет. Според тях "Газпром" не може едновременно да притежава газопровод, да изпомпва газта си и да го продава на европейците. Това създава монополна позиция, според ЕК. Освен това проектът за газопровод беше иницииран и бяха подписани междуправителствени споразумения още преди влизането в сила на Третия енергиен пакет. "Газпром" въпреки това беше обвинен в нарушаване на тези правила.
Сега "Газпром" няма да строи тръби на европейска територия. Това ще бъде направено от самите европейски държави, които обявиха търгове и искат да получат газ. "Ако има заявление и продавач, тогава в рамките на директивата на ЕС, свързана с антитръстовото регулиране, операторите на националната газопреносна система трябва да изградят инфраструктурата със собствени средства. Тогава тези инвестиции трябва да бъдат върнати за сметка на тарифата за транзит. Газпром си запазва капацитета, но не става собственик ", обяснява Юшков. По този начин ЕК, в рамките на своите правила, не трябва да се противопоставя на нови тръби в Сърбия, Унгария, Словакия, но да изисква тяхното изграждане от тях. Основното нещо е, че ЕК вече няма правно основание да забрани на тези страни да строят газопроводи, както предишния път.

"Мисля, че стратегията на" Газпром "трябва да бъде една и съща: да се оказва натиск върху европейците да спазват собствените си закони", казва Юшков. Това е основният трик на "Газпром" и България, както и на други заинтересовани страни.
За съжаление, да се каже, че всички рискове са напълно изчезнали, би било преждевременно. "Мисля, че ще има ожесточена битка за този проект, американците ще настояват твърдо, а украинците вече са започнали. Напрежението ще бъде като със "Северен поток 2", казва Юшков. В същото време България, Сърбия и Унгария не са Германия, която стои зад северната тръба.
Но сега враговете на "Газпром" ще трябва да използват само политически инструменти за натиск. Само скрит или явен политически натиск може да го възпрепятства. Разбира се, Съединените щати, чрез Брюксел, ще се опитат пряко да окажат натиск върху всеки участник в проекта, какъвто бе случаят със "Северен поток 2". Но е малко вероятно Съединените щати да вземат решение за санкции срещу втората линия на „Турски поток“. Тъй биха били санкции не срещу Русия, а срещу Турция и срещу европейските страни. "Газпром" притежава само морската част от тръбопровода.
Брюксел може да наложи санкции на руския газ на юг. Но това ще бъде изключително опасно за всички доставки на газ за Европа от Русия. Малко вероятно е ЕС да предприеме такава отчаяна стъпка.
И накрая, този път България и други европейски участници в „Турски поток“ имат важен контрааргумент за Брюксел. "България ще се опре на прецедента. Ако германците получиха възможност да построят "Северен поток" 2, то всички газопроводи от Русия не са политически, а икономически проекти. Така че може да се изгради. България беше убеждавана, че "Южен поток" е политически проект, но сега всеки разбира, че това не е така. Те разрешиха на германците, защо не дават на българите? ", казва Юшков.
След като пропусна погрешно изключително доходоносния "Южен поток", който щеше да позволи на България да печели от транзит на до 60 милиарда кубически метра газ, сега те много по-ожесточено ще защитят правото си на втората тръба от "Турски поток" и транзита на 11 милиарда кубически метра.

И накрая, си струва да обясним защо маршрутът на газопровода през България беше избран вместо алтернативния маршрут през Гърция до Италия. Първо, той е разработен още по времето на "Южен поток", почти всички тръби съществуват, казва експертът.
На второ място част от тръбата от Турция към България вече съществува и не е необходимо да се изгражда, тя спестява време и пари.
Трето, по отношение на изграждането на инфраструктура на европейската територия това вече няма да бъде с парите на "Газпром".
Четвърто, "нямаше смисъл да изтегляме тръба за Гърция, освен от безизходица", смята Юшков. Алтернативният път към Гърция и по-нататък към южната част на Италия е обективно по-лош, защото има по-малко търсене на руски газ. "Гърция консумира 3 милиарда кубически метра, а в южната част на Италия газът ни не е особено необходим. Първо, в южната част на Италия, потреблението не нараства, тъй като цялата индустрия е съсредоточена в северната част на страната. Второ, два газопровода от Алжир идват на юг от Италия наведнъж ", казва Юшков.
И накрая, ако се насочи втората тръба от „Турски поток“ през Гърция, тогава остава големият въпрос как ще се подава газ на Балканите? Оказва се, че ще трябва да оставим транзита през Украйна, за да захраним България, Румъния, Сърбия, Унгария, Австрия. И това са повече от 15 милиарда кубически метра газ. Българският вариант от всички страни изглежда най-добре.“

превод агенция Фокус


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg