EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Жени & Заплати в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жени & Заплати в ЕС

mail12:40 | 06.03.2015прегледи 2552 коментарикоментари 0


Жените в ЕС доста по-рядко от мъжете избират точни и инженерни науки! Те много рядко стават пилоти, машинисти, диригенти или военни лекари.  Водач на мотриса, пожарникар и политик – три жени с професии на мъже, но има ли такова нещо като „мъжки и женски професии“ е темата на репортажа на EuroparlTV.

zoom_sss

Заплатите на жените в ЕС са били средно с 16,4 процента по-малки от възнагражденията на мъжете през 2013 година, сочат публикуваните днес данни на Евростат. В България заплатите на работещите жени са били с 13,5 процента по-ниски от възнагражденията на мъжете.
Тази разлика е била най-малка в Словения (3,2 процента), Малта (5,1 процента), Полша (6,4 процента) и Италия (7,3 процента). Най-голямо е било различието в заплащането между мъжете и жените в Естония (29,9 процента), Австрия (23 процента), Чехия (22,1 процента) и Германия (21,6 процента). Спрямо 2008 година разликата в заплащането е намаляла в повечето страни от ЕС. България обаче отчита повишение от 1,2 процентни пункта.
Евростат, който публикува данните по повод Международния ден на жената 8 март, подчертава, че различията между мъжете и жените на пазара на труда не се отнасят само до заплатите. Жените не са достатъчно представени сред ръководните кадри, като само една трета от мениджърите са били жени през 2013 година. От друга страна тяхното присъствие е по-голямо сред офис служителите и работещите в сектора на услугите и продажбите, където те представляват две трети. Различията между мъжете и жените на трудовия пазар са значителни и що се отнася до вида заетост. През 2013 година малко над 30 процента от работещите на непълно работно време са били жени в ЕС спрямо малко над 8 процента при мъжете. В България 2 процента от работещите мъже са се трудили при непълно работно време спрямо 3 процента при жените.
Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg